Maillista

Här kommer junis gästbloggning som är skriven  av Ulrica som driver bloggen Från sött till salt. Jag har läst denna blogg länge och jag älskar de välarbetade fotona och recepten är ljuvliga! 

 

Ulrica heter jag. Mamma till vilda lilla M, älskar köksprylar, att äta sötsaker och drömmer om att bo i ett hus med stort kök och trädgård så att jag kan grilla var eviga dag.
Jag började att blogga för några år sedan eftersom jag var intresserad av att fotografera och kände att jag ville ha ett mer specifikt projekt. Det föll sig naturligt att det då skulle bli en mat- och bakblogg eftersom jag älskar att laga mat. Min mamma skrattar fortfarande åt att jag knappt kunde koka vatten när jag flyttade hemifrån.
Jag gjorde ett långt blogg-uppehåll när jag blev gravid med min dotter eftersom det där med att vara gravid och tänka på mat inte hängde ihop för min del. (Har fortfarande svårt att titta på vissa recept jag lagt ut under den period jag mådde som mest illa. Hua!) 
En av mina största laster är glass. Jag älskar allt ifrån den enklaste vaniljglassen till “godisglass” med extra allt. Däremot får man absolut inte fuska med råvarorna, det märks direkt. Här bjuder jag på ett glassrecept med gräddig och len vanilj, sötsyrlig solgul lemon curd, ljuvligt knapriga kaksmulor och maränger. Tycker du att det är lite väl många moment så köp lemon curden i affären och och byt ut vaniljsmulorna mot t.ex. drömmar. Men jag lovar dig att smulorna är ljuvliga. Dom hinner nästan alltid ta slut innan dom hamnar i glassen.

Lemon Pie-glasspinnar

8 portioner
Ingredienser:
vaniljglass
vaniljsmulor
lemon curd
10 maränger, grovt krossade
Vaniljglass:
1 vaniljstång
4 dl mjölk, 3%
3 dl vispgrädde
6 äggulor
2 dl socker
Dela och skrapa ur vaniljstången. Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång med frön i en tjockbottnad rostfri kastrull. Ställ åt sidan.
Vispa äggulor och socker fluffigt. Häll den varma gräddmjölken i äggsmeten under vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud till 85°C under vispning. Det får inte koka!
Kyl ner kastrullen i ett kallt vattenbad. Sila av och låt svalna. Låt glassmassan stå i kylen i en inplastad bunke, gärna över natten.
Lemon Curd:
1,5 citroner
25 g smör
100 g strösocker
1 ägg
1 äggula
Lägg citronskal, citronsaft, smör och socker i en rostfri kastrull, smält på låg värme. Ta av från plattan.
Rör ihop ägg och äggula i en bunke, häll ner det i kastrullen under kraftig vispning. Sätt tillbaka kastrullen på värmen och sjud tills krämen tjocknar. Den får inte koka.
Sila av och låt svalna i rumstemperatur.
Vaniljsmulor:
40 g smör, skuret i tärningar
1 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
Blanda alla ingredienser till en smulig pajdeg i en bunke. Låt vila i kylen ca 1 timme.
Sätt ugnen på 175°C.
Strö ut smulorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 10–12 minuter eller tills smulorna börjar bli gyllenbruna.
Ta ut smulorna ur ugnen och låt dem svalna på plåten.
Gör glassen såhär:
Kör glassen i glassmaskin, lägg över i en burk och varva med lemon curd, vaniljsmulor och maränger. Ställ in i frysen 1–2 timmar.
Du kan även göra glasspinnar genom att köra glassen i en glassmaskin, fylla en spritspåse med glassen och varva med lemon curd, vaniljsmulor och maränger i pinnglassformar. Sätt i glasspinnar och låt stå i frysen i några timmar, gärna över natten. Lossa försiktigt glasspinnarna genom att spola lite varmt vatten på dom.
0

Inga svar än

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a