Nu är det dags för mars månads gästinlägg som kommer från Matilda som är en duktig och ung bakningstjej. Här är även årets första inlägg med påsktema. Varsågoda!

 

Hej alla! Mitt namn är Matilda, jag är 15 år, bor i Finland och driver bakningsbloggen Matildas kafferep sedan april 2011. Jag har alltid haft en väldigt stor passion för bakning och matlagning. Som starkast blev den när jag var ca 13 år. Då visste jag precis att jag som stor vill bli konditor. Nu när jag slutar nian i vår ska jag börja i en yrkesskola och där ska jag gå kocklinjen. Efter det har jag tänkt utbilda mig till konditor. Är väldigt säker på att det jobbet, inom livsmedelsbranschen, kommer passa mig utmärkt!
Snart är det ju påsk, så har skrivit lite om just den färggranna högtiden:
Påsken har jag alltid tyckt är en väldigt kul högtid. Jag förknippar påsken starkt med våren; solen lyser, det är varmt ute och man kan gå med en tunn jacka, snön har smält mycket eller t.o.m. smält bort helt. Ja, det kan man ju inte säga i år, att det är vår på påsken. I skrivande stund är det säkert 1 m snö på vår gård och påsken är om några veckor!
Som liten brukade jag alltid klä ut mig till påskkärring (får man säga det eller använder man något annat namn nuförtiden?). Mamma klädde på mig med färggranna sjalar, kjolar, klänningar och förkläden. Målade riktigt knallröda kinder och fräknar på näsan.
Jag brukade alltid laga små påskkort och så gick jag där, glad och liten, med en korg i handen. Runt byn från dörr till dörr (till bekanta då alltså). Som tack fick jag lite godis eller om man hade tur… en liten slant.
 
Det var kul det, men jag klär ju inte ut mig till påskkärring längre. Ändå är påsken kul och när jag nu har en sådan stor passion för bakning och matlagning så tycker jag det ”viktigaste” med påsken är all god mat, alla påsk bakverk och självklart det goda påskgodiset.
Påsken är en riktig bakningshögtid, precis som julen tycker jag, men julen har ju sina vissa smaker och färger som man förknippar med julen. Ex. rött, grönt, pepparkakskryddor (kanel, kardemumma, ingefära, stjärnanis), mandel, saffran.
 
Påsken däremot har inga speciellt förknippade smaker. Det jag kan tänka mig passa lite till påsk är förstås färgerna gult, grönt, orange, rosa. Glada, starka färger helt enkelt. Smaker är mandel, citrusfrukter, vanilj… Ja, som ni ser kommer jag inte på så många.
 
Har ”kombinerat” ihop de smakerna och färgerna och gjort ”påskägg” som jag kallar kakorna. Det är mördegskakor fyllda med en smörkräm och färggrann glasyr på toppen. Äggformade är kakorna givetvis, men om du inte äger en sådan form går det bra med en helt rund form eller kanske en kyckling/påskhare!?
 
Mycket goda är det här kakorna och jag tycker de passar ypperligt till påsken.
 

 

Påskägg (9-10 st dubbla kakor)

Ingredienser
Mördeg:
3 dl vetemjöl
¼ – ½ dl strösocker
75 g smör
1 äggula
(ev. lite vatten)
Smörkräm:
75 g mjukt smör
2 dl florsocker
Pastafärg eller karamellfärg
Någon smaksättning; koncentrerad saft, essencer/aromer, kakao, vaniljpulver eller citron/lime/apelsinskal
Glasyr:
Florsocker + vatten
Karamellfärg eller pastafärg
Olika slags strössel
Gör såhär
MördegSätt ugnen på 175°c. Häll mjöl och socker i en bunke och blanda om. Skär smöret i små kuber och nyp ihop med fingrarna i mjölet till en smulig deg. Tillsätt äggulan och ev. vattnet och rör om till en deg som är fast och går att kavla. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord. Ta ut äggformade kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 10 – 12 min. Låt kakorna svalna före du fyller dem.
SmörkrämBlanda det mjuka smöret och florsockret (gärna med en elvisp) till en slät smörkräm. Smaksätt smörkrämen och färga den med karamell- eller pastafärg om du vill.
GlasyrRör florsocker och vatten till en inte allt för lös glasyr, men ändå rinnande. Färga med karamell- eller pastafärg i fina, våriga fäger.
Bred smörkrämen på undersidan på hälften av kakorna. Lägg på de resterande kakorna så att de blir dubbla. Bred/ringla över glasyren och strö på strössel. Lek med färgerna och kreativiteten!

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b