Igår bjöd jag på ännu ett gästinlägg inne på Remsans Bistro. Det var en grillmiddag med triss i citrusfrukter, en riktig höjdare!
Så ta en titt in och se inlägget 🙂
Briesnittar med plommonmarmelad (6 portioner)
Ingredienser
1 baguette
100 g brieost
Valnötter
Ruccola
Plommonmarmelad (en stor sats):
1 kg plommon
1 kanelstång
2 dl strösocker
1 tsk atamon
Gör såhär
Plommonmarmelad: Skär plommonen i bitar och ta bort kärnorna. Lägg dem i en kastrull tillsammans med socker och kanel och koka i 10 minuter. Ta bort en matsked sylt och blanda med atamon. Rör i atamonblandningen i kastrullen och mixa med stavmixer men behåll lite bitar. Låt svalna.
Sätt på ugnen på 225 grader. Skär baguetten i skivor och bred på smör. Lägg en skiva brieost på varje brödskiva och lägg snittarna på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen ca 5 minuter, tills de fått fin färg. När du tagit ut de ur ugnen, klicka på lite marmelad på varje snitt och toppa med en valnöt. Lägg på en bädd av ruccola.
Apelsin- och rosmarinmarinerad fläskytterfilé serveras med örtsmör och sambalsås (6 port)
Ingredienser
6 port kokt potatis
Grillade grönsaker (vi hade snackpaprika, tomater och sparris)
800 g fläskytterfilé
1,5 dl pressad apelsin
Cest från 1 apelsin
2 msk flytande honung
1 msk HP-sås
1 dl olivolja
2 msk torkad rosmarin
1 msk rosépeppar
Örtsmör med citron:
300 g rumsvarmt smör
1,5 msk gräslök
2 msk thaibasilika
1,5 msk persilja
1 msk rosmarin
Cest från 1 citron och lite saft
Sambalsås med lime och honung:
5 dl crème fraiche
Cest från 1 lime och saft från 0,5
1 msk honung
2-3 tsk sambal oelek
15 sockerärtor
Gör såhär
Marinaden: Blanda apelsinsaft och cest, honung, HP-sås, olivolja och rosmarin. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg köttet (i hel bit) i en plastpåse och häll på marinaden. Mojsa runt så marinaden fördelas över köttet och låt ligga i kylen minst 2 timmar. Ta ut köttet ur kylen en stund innan grillning så det blir rumstempererat. När det är dags att grilla, sätt i termometer i mitten av köttet och grilla tills det når en innertemperatur på 67 grader.
Örtsmör: Lägg smöret i en skål. Hacka örterna och blanda i smöret tillsammans med cest från citronen. Krydda med örtsalt, svartpeppar och cayennepeppar och blanda allt väl. Smaka av med lite pressad citron och rulla in i plastfolie och lägg in i kylen.
Sambalsås: Blanda créme fraiche, cest från 1 lime, saft från 0,5 lime, honung och sambal oelek. Krydda med salt och svartpeppar. Hacka sockerärtorna och blanda i.
Servera med kokt potatis och grillade grönsaker. Eftersom vi hade lammkorv hemma fick även den plats på tallriken.
Härliga recept o jättevackra bilder 🙂 ha en mysig helg! Kramiss