fbpx
Dags för årets sista gästbloggning och sen får vi se om det finns något intresse nästa år. Jag själv tycker det är väldigt roligt att utbyta gästinlägg så om någon är intresserad av detta nästa år är ni välkomna att skriva till mig 🙂 Här kommer Johannas inlägg.
 
 Hej bloggvänner! 
Jag heter Johanna och är en 29 årig Ålänning. Jag är utbildad Restaurangmanager från Göteborg men självlärd och upplärd vad gäller matlagning och bakning. Jag har jobbat mycket på olika caféer och bagerier som bagare/konditor men även som assistent till Leila Lindholm där jag var inblandad i både receptutveckling/provlagning, hennes TV-program och kokboken One More Slice. Jag har även tagit fram många recept för mattidningen Allt om Mat.
I början på året avslutade jag ett 3 år långt arbete som chokladkonditor i Stockholm. I februari flyttade jag nämligen till Linköping med min fotbollsspelande sambo, Daniel, som bytte klubb. Jag är gravid med mitt första barn och jobbar just nu med bakning (för ett café) och med receptutveckling (för ett åländskt mejeri).
I oktober 2011 började jag matblogga för att få utlopp för mitt ganska så extrema intresse för matlagning och bakning. Dessutom ville jag skapa mig en receptbank med mina bästa recept, där alla finns samlade på ett och samma ställe med tillhörande bilder. Bloggen uppskattas inte bara av mina vänner och familj utan numera tittar en trogen skara läsare in varje dag – vilket också motiverar mig att fortsätta.
 
På bloggen skriver jag om allt som har med matlagning och bakning att göra, det kan vara recensioner på kokböcker, nya produkter eller restauranger men givetvis också mycket varierande recept och inspirerande tips. Mitt intresse är nämligen brett och sträcker sig mellan sött, salt, nyttigt och onyttigt. Jag är mån om att mina recept ska vara smakrika och pålitliga och inspirera dig till att imponera i köket!
Idag bjussar jag på en julig saffranspannacotta som jag lättat upp med lite yoghurt och dessutom smaksatt med clementin. Exotiska frukter eller kryddmarinerade bär blir fräscht och vackert att servera till. Välkomna in till ensmaksak.com
 
Saffranspannacotta med clementin (4-8 portioner beroende på storlek)
En saffranspannacotta är verkligen en lyxig men lättlagad juldessert. Eftersom pannacotta är ganska mäktigt lättar jag upp den med lite yoghurt och ger den en fräsch kick av clementinskal. Dessutom serverar jag den i små glas tillsammans med fräsch, exotisk frukt eller med kryddmarinerade bär – det passar bra efter all tung julmat.
Ingredienser
2 gelatinblad
0,5 g saffran (1 påse)
3 msk strösocker
3 dl grädde
en liten nypa salt
skal av 1 clementin
1 dl naturell yoghurt
Gärna exotisk frukt och eller bär till servering
Gör så här
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten under ca 5 minuter. Stöt saffran med socker i en mortel. Koka upp grädde, saffranssockret, salt och clementinskal under lättsam vispning i en kastrull. Lyft upp och krama ur gelatinbladen och vispa ner dem i den varma gräddblandningen. Låt svalna lite innan du rör ner yoghurten. Låt svalna helt innan du fyller små portionsglas. Låt stå kallt i kylen några timmar eller över natten tills pannacottan stelnat.Servera gärna med exotisk frukt och eller (marinerade) bär.
Kryddmarinerade bär Kryddlagen är grymt god till blandade bär. Det räcker att låta bären marineras några timmar men vill du förbereda så tillaga dem redan dagen innan.
Ingredienser
0,5 dl vatten

0,5 dl strösocker
1 kryddnejlika
1 stjärnanis
1 liten kanelstång
0,5 krm äkta vaniljpulver (malda stänger)
2-3 dl blandade frysta bär (hallon, blåbär, vinbär, körsbär, lingon)
Gör så här
Koka upp vatten, socker och kryddor i en kastrull. Häll lagen över bären och låt dem marineras i minst några timmar. Vänd gärna runt bären i lagen efter halva tiden. Toppa pannacottan med bären strax innan servering.

Inga svar än

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b