Maillista

Som jag älskar denna sommarvärme! Nu har verkligen värmen kommit och man kan njuta av short och sommarklänningar. Så härligt! Och med värmen så kan det ju även ändras lite vad man är sugen på att äta. Jag vill exempelvis gärna ha lättare luncher och mer kall mat. Så idag tänkte jag tipsa om gazpacho som kan ätas som lunch eller förrätt. Så otroligt gott och perfekt nu när det är säsong för svenska tomater.

Gazpacho med krispiga krutonger

Vad är gazpacho?

Gazpacho är en grönsakssoppa som serveras kall. Basen är härligt solmogna tomater och sen mixar man det tillsammans med andra råa grönsaker. Det blir full av vitaminer, fräscht och väldigt gott. Ofta toppar man den med finhackade grönsaker och krutonger. Jag älskar min gazpacho slät och så vill jag ha finhackad gurka, eventuellt finhackad röd paprika och krispiga krutonger. Och sen såklart lite extra olivolja, några blad basilika och flingsalt. Ljuvligt gott!

Förrätt eller sommarlunch

Denna soppa serveras med fördel som en soppa innan exempelvis en grillmiddag. Men det kan ven vara som en tapas bland flera andra smårätter eller som en lunch med en macka till. Om du inte vill servera i skålar går det utmärkt att ha i glas också.

Gazpacho med krispiga krutonger (4-6 port)

Ingredienser
800 g röda mogna tomater
1 zucchini
1 gurka
1 stjälk selleri
2-3 vitlöksklyftor
1 röd liten paprika
4 msk pressad citron
2 msk vitvinsvinäger
0,5 dl olivolja

Olivolja
Finhackad gurka
Krutonger
Färsk basilika

Gör såhär
Skala gurkan och zucchinin och hacka alla grönsaker i stora bitar. Lägg i en blender (du kan även använda en stavmixer). Tillsätta citronsaft, vitlöksklyftan, olivolja, balsamvinäger, salt och peppar. Mixa soppan tills den når önskad konsistens. Du kan välja att ha gazpachon helt slät eller med bitar i. Smaka av och krydda eventuellt med mer citron, balsamvinäger, salt eller peppar. Ställ i kylen i minst 2 timmar, gärna längre. Blanda gazpachon ordentligt innan servering. Lägg upp i små skålar eller glas, toppa med finhackad gurka, basilika och krispiga brödkrutonger. Ringla över lite olivolja och servera kall.


Fler somriga förrätter och enkla luncher:

Bruschetta med avokado

Nachos med löjrom

Tunnbrödssnittar med pepparrot och skinka

Rödbetscarpaccio med fetaost

0

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.