fbpx

Jag älskar god mat. Jag vill kunna äta vad jag vill utan att få dåligt samvete. Jag älskar frukt, bär och grönsaker men även choklad, feta mejeriprodukter och bakverk. Mat är livet och jag vill inte gå på någon diet och utesluta vissa livsmedel.

Jag vill må bra. Jag vill orka vara pigg och glad. Och något som har tagit mig lång tid att förstå är hur viktig kosten är. Hur den påverkar mitt välmående. I ungefär hela mitt liv har jag varit en godisråtta, har kunnat äta rätt mycket mat och när andra pratat om att ”jag orkar nog ingen efterrätt” har jag helt oförstående beställt en trerättersmiddag när man är på restaurang. Jag har inte reflekterat så mycket mer över det.

vad kroppen förtjänar

Att känna skillnad

I april fyller jag 30 år. Många gånger i mitt liv har jag (som många andra?) fått höra att det är viktigt att stoppa i sig bra mat, äta mycket frukt och grönt och mindre socker. Jag förstår att det finns fakta bakom detta och att det inte är strunt. Men i ärlighetens namn så tog det mig 30 år att känna skillnaden själv. På riktigt. Vad jag stoppar i mig påverkar hur mycket jag orkar, hur mycket tålamod jag har, om jag kommer vara glad och pigg, känna mig stabil i magen osv.

Ibland när jag unnar mig något gott så kan jag känna direkt efteråt att jag vet inte om det var värt det. Det kan handla om en hel måltid som mest innehöll strunt eller att jag tryckte i mig en alldeles för stor efterrätt när jag var mätt redan innan. Jag känner mig orkeslös och inte alls full av energi som jag vill göra när jag ätit en god måltid. Alternativt känns det bra direkt efteråt men efter en timme är jag hungrig igen. Tomma kalorier.. Jag stoppar i mig mat som inte ger någon ordentlig näring, energi och något för kroppen att jobba med på ett bra sätt.

Samma sak gäller när jag äter för mycket socker. Jag mår illa, bli bubblig i magen och känner efteråt att jag inte vet varför jag stoppade i mig det. Missförstå mig rätt, jag kan absolut trycka i mig en semla till eftermiddagsfika och njuta av varje tugga och må bra efteråt men ibland säger kroppen ifrån när det blir för mycket.

vad kroppen förtjänar

Ge kroppen vad den förtjänar

Så vad vill jag få sagt med detta. Säger jag emot mig själv? Ja och nej. Jag vill kunna äta vad jag vill och inte få dåligt samvete om jag äter ”onyttig mat”.. Men det handlar om balans. Jag vill ge min kropp vad den förtjänar. Utan kroppen vore livet inte mycket värt så jag vill ta hand om den. Ge den bra energi och njuta av god mat. Och här kommer även rörelse in. För det viktigaste är inte ett hårt styrkepass utan det som gör störst skillnad är daglig rörelse. Att använda kroppen och gå promenader. Att känna sig stark och kunna lita på sin kropp i vardagen.

Förra veckan tränade jag varje dag – på landet gick vi långa promenader och körde lite styrketräning varje dag och i Romme blev det skidåkning. Min kropp gillade det. Frisk luft och rörelseglädje – det gör susen!

Så sammanfattningsvis har jag bestämt mig för att ta hand om mig. Äta mat jag mår bra av, röra på mig och utmana mig själv ibland. Då tror jag på ett lite härligare och till och med längre liv.

    Mentions

  • 💬 Min kropp är fantastisk - 7 tips att lära dig tycka om din kropp! • SandraCallermo.se - En matig livsstilsblogg!

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b