Maillista

Idag vill jag rikta ett stort grattis till min underbara man som fyller 25 år! Just nu har jag inte möjlighet att skriva så mycket mer utan ska fortsätta fira David så mycket jag bara kan. Tänkte bara bjuda på ett recept på en glutenfri jordgubbstårta. Receptet på den glutenfria tårtbottnen kommer från A petite indulgence. Den blev förvånansvärt god, saftig och fluffig!

Glutenfri jordgubbstårta med lemon curd och riven choklad

Glutenfri jordgubbstårta

Glutenfri tårtbotten

Ingredienser

Till en form på 15 cm i diameter behövs 2 stora ägg + 1 tsk bakpulver + 1 msk smör eller rapsolja
– Till en form på 18 cm i diameter behövs 3 stora ägg + 1 tsk bakpulver + 1 msk smör eller rapsolja
Till en form på 20 cm i diameter behövs 4 stora ägg + 1½ tsk bakpulver + 2 msk smör eller rapsolja
– Till en form på 24 cm i diameter behövs 5 stora ägg + 1½ tsk bakpulver + 30 g smör eller 2-3 msk rapsolja
Till en form på 26 cm i diameter behövs 6 stora ägg + 2 tsk bakpulver + 35 smör eller 3 msk rapsolja
– Till en form på 30 cm i diameter behövs 7-8 stora ägg 2,½ tsk bakpulver + 50 g smör eller 4 msk rapsolja

Vaniljsocker

Glutenfri mjölmix
Potatismjöl


Gör så här

Sätt på ugnen på 150 grader. Pensla en form med lite olja eller kokosfett. Rita ut en rundel av formen på ett bakplåtspapper och lägg den i botten på formen. Klipp ut remsor och klä kanten på formen med dessa. Tänk på att kakan höjer sig rejält så ta till på höjden.
Ta fram tre lika stora glas. Knäck önskat antal ägg i glas 1. Fyll upp med socker i samma nivå som äggen i glas 2, och 1/3 av glas 3 med potatismjöl, fyll sedan på ca 1/2 cm ovan sockernivån i glas 2 med mjölmix i glas 3. Vill du göra en chokladbotten ersätter du hälften av mjölmixen med kakao. Tillsätt även bakpulver och samma mängd vaniljsocker som bakpulver i glaset med mjöl och rör om noga.
Vispa socker och ägg vitt och pösigt. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen och tillsätt smält smör, olja eller flytande matfettsblandning. Vänd runt försiktigt i smeten med luftiga tag tills allt är blandat.
Grädda kakan i mitten av ugnen: 20 minuter för 2 ägg, 25-30 minuter för 3-4 ägg och 35-40 minuter för 5-6 ägg. Känn med en baksticka, är den torr är botten färdig. Kom ihåg att inte öppna ungsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop.
Låt bottnen svalna en stund innan du delar den i 3 delar.

Fyllning:
7 dl vispgrädde
2 lemon curd
2 liter jordgubbar
100 g mörk choklad


Sen vispade vi 7 dl grädde och fyllde tårtan såhär:
Lager 1: 2 dl vispad grädde ihopvispat med 2 dl lemon curd.
Lager 2: 0,5 liter mosade jordgubbar utblandat med 1 dl vispad grädde och eventuellt lite strösocker.
Uppepå och kanterna: 4 dl vispad grädde sprida ut jämnt över tårtan. Riv sedan 100 g mörk choklad och tryck fast (med lös hand) på kanterna. Toppa sedan med resten av jordgubbarna. Jag rev även lite limeskal på toppen.

Glutenfri jordgubbstårta med lemon curd och riven chokladGlutenfri jordgubbstårta med lemon curd och riven choklad
0

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.