Att göra egen granola är inte speciellt svårt. Och perfekt att kunna anpassa innehåll och sötning efter eget önskemål. När jag skulle fixa presenter till pedagogerna på förskolan innan sommarlovet så gjorde jag en rejäl omgång granola som jag la i papperspåsar och hade med som en del av presenten. Så uppskattat Och det var just denna som är en glutenfri kokosgranola med puffat ris. Kan varmt rekommendera att toppa gröten eller yoghurten med denna. Jag sötade den med honung och sen ska jag i tranbär efter den varit i ugnen. Mums!
Glutenfri kokosgranola med puffat ris
Ingredienser
8 dl (glutenfria) havregryn
5 dl puffat ris
2 dl kokosflingor
2 dl sesamfrön
1 dl linfrön
2 dl mandlar
2 msk malen kardemumma
1 msk kanel
0,5 tsk salt
2 dl honung
1 dl kokosolja
2 dl vatten
2 dl torkade tranbär
Gör såhär
Sätt på ugnen på 150 grader. Grovhacka mandlarna. Blanda havregryn med puffat ris, kokos, sesamfrön, linfrön, mandlar, kardemumma, kanel och salt.
Lägg honung, kokosolja och vatten i en kastrull och värm det under omrörning.
Rör ner vätskan i de torra ingredienserna. Sprid ut på två plåtar med bakplåtspapper och sätt in i ugnen ca 40 minuter. Rör om då och då. Stäng sedan av ugnen och låt granolan stå kvar på eftervärmen. Ta sedan ut den och rör ner tranbär.
Fler recept på granola:
Chokladgranola med hasselnötter