I fredags var vi på kräftskiva och då skulle jag ha med mig en glutenfri paj. Jag hade tänkt att göra en klassisk västerbottenostpaj men när matbutiken istället hade extrapris på kryddost så fick jag idén att göra kryddostpaj istället. Sagt och gjort, köpte jag med mig mina ingredienser hem och kikade runt på lite olika recept och testade. Resultatet blev jättegott och kryddosten passade utmärkt till kräftorna. Och det som blev över serverade jag som förrätt igår när vi hade gäster, med en klick créme fraiche och hackad rödlök. Så det blir mitt vegetariska tips denna vecka!

Glutenfri kryddostpaj

Glutenfri kryddostpaj

Ingredienser
4,5 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
0,5 krm salt
60 g smör
1 ägg

Fyllning:
350 g riven kryddost
3 ägg
2 dl crème fraiche
1 dl mjölk

Gör såhär
Rör ihop mandelmjöl med fiberhusk och salt. Tärna det kalla smöret och krama ihop till en smulig deg och tillsätt sedan ägget och knåda till en deg.
Smöra en form och tryck ut pajdegen i botten och lite upp på kanterna. Ställ i kylen ca 30 minuter. Sätt på ugnen på 200 grader. Nagga sedan med gaffel och förgrädda pajskalet 5 minuter. Ta sedan ut och lägg i fyllningen.
Lägg den rivna osten i pajskalet. Vispa ihop ägg med créme fraiche och mjölk och krydda med salt, svartpeppar och cayennepeppar och häll över osten. Sätt sedan in i ugnen ca 30 minuter tills pajen fått fin färg. Låt svalna.

0

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.