Maillista

På helgen älskar jag att äta nybakt bröd. Men det är lite mer utmanande nuförtiden när jag äter glutenfritt. Det går att baka gott grlutenfritt bröd men detär lite svårare och framför allt är det väldigt kladdigt att jobba med degen då man ska minska mjölet för att slipper göra brödet torrt. Men till helgen och soppmiddagar är det något extra med nybakt bröd. Så dessa glutenfria havrefrallor gjorde jag när vi åt soppmiddag och sen frös jag in de och kunde enkelt tina på helgen. Dessa börd var enkla att göra och även om de inte blev jättehöga så var det väldigt goda! Hela familjen mumsade på dessa frallor.

Glutenfria havrefrallor

Glutenfria havrefrallor

Mitt bästa pålägg på mjukt bröd (gärna nybakt eller rostat) är smör, lagrad ost och tunna gurkskivor. Alltså det bara smälter i munnen!

 

  
Glutenfria havrefrallor (12 st)

Ingredienser
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
6 dl glutenfria havregryn
6 dl glutenfri mjölmix

1 ägg
Solroskärnor
Hampafrön

Gör såhär
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader och dra sedan av från värmen. Häll över jästen och blanda så jästen löser upp sig. Tillsätt sedan salt, honung och havregryn. Tillsätt hälften av mjölet och blanda runt. Tillsätt sedan lite mjöl i taget. Degen ska vara väldigt kladdig. Lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och försök att arbeta med degen så lite som möjligt. Dela upp i 12 lika stora bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på en bakduk och låt jäsa 30 minuter till.
Sätt på ugnen på 250 grader. Vispa upp ägget med en gaffel och pensla på brödet försiktigt. Strö över solroskärnor och hampafrön. Grädda i ugnen 8-10 minuter.


Fler recept på glutenfira bröd:

Kalljäst bröd (glutenfritt)

Glutenfritt filmjölksbröd med valnötter

Glutenfria stekpannebröd

1

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.