Maillista

Igår på första advents hann jag med att baka tre nya julgodissorter så nu har jag några recept att dela med mig av under december. mysigt! Och sen har jag även baka saffransbullar. Jag äter ju glutenfritt så jag testade ett nytt recept som jag hittade hos Älska att baka och de blev verkligen så goda. Jag gjorde bara några små ändringar 🙂 Jag tycker det är enklare att få de saftiga och goda med fyllning när man gör de glutenfria. De släta blir lätt torra. Sen är det ju alltid härligt med smörig fyllning med mandel 😉 Så här har ni ett recept på goda glutenfria saffransbullar. 

Glutenfria saffransbullar med mandelmassa (ca 26 st)

Ingredienser
50 g jäst
4 dl valfri mjölk
1,5 g saffran (3 pkt) + 1 msk socker
2 msk fiberhusk
2 tsk salt
2 dl ljus sirap
1 ägg
150 g rumsvarmt smör
9 dl glutenfri mjölmix (+1 dl till utbaket)

Fyllning:
200 g mandelmassa
150 g rumsvarmt smör
2 msk vaniljsocker

Pensling:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker

Gör såhär
Lägg saffran i en mortel tillsammans med sockret och mortla. Lägg sedan i en bunke tillsammans med smulad jäst, mjölk och fiberhus. Rör ihop så jästen löser sig och låt sedan svälla 15 minuter.
Tillsätt salt, sirap, ägg, smör och glutenfri mjölmix. Ta inte allt mjöl på en gång. Se till att degen känns riktig kladdig. Arbeta ihop degen med degkrokar 10 minuter. Sätt på plastfolie och låt jäsa en timme.
Under tiden kan du riva mandelmassan och vispa ihop med smör och vaniljsocker till en kräm.
Lägg sedan degen på mjölat bakbord och kavla ut till en stor rektangel (ca 1 cm tjock).
Bred på mandelmassakrämen i ett jämnt lager. Rulla ihop till en stor rulle och skär i ca 26 bitar. Lägg i bullformar på två plåtar och låt jäsa under bakduk en timme.
Sätt på ugnen på 225 grader. Vispa ihop ett ägg med en gaffel och pensla bullarna med det. Strö på pärlsocker och grädda i ugnen 10-12 minuter. Låt sedan svalna på galler och när de svalnat kan du frysa in de direkt.

Glutenfria saffransbullar med mandelmassa

Glutenfria saffransbullar med mandelmassa


Fler bakverk med saffran:

Kladdiga saffransmuffins

Glutenfri saffransmazarin i långpanna

Glutenfria saffransbullar med vanilj och pistage

1

2 svar

  1. Aino

    Hej
    Just hittat till din blogg – ser ut att finnas mycket spännande att läsa 🙂
    Undrar vilka mjöler du använder? Det skiljer ju sig ganska mycket mellan tex de som innehåller skummjölkspulver och de som är utan. Har en son som är celiaki men även mjölkproteinallergiker, så det är lite snårigt att baka.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.