Maillista

Att baka glutenfritt är inte alls omöjligt men det tar lite tid att lära sig vad man gillar att använda för alternativ till vetemjöl. När jag skulle dra ner på glutenet så kände jag att jag behövde inspiration och lite hjälp för att komma igång så man sen kan skapa sina egna recept. Jag införskaffade då böckerna Nytt bröd och Nytt fikabröd som Jessica Frej och Maria Blohm skrivit. Jag har provat en del recept och allt har blivit toppenbra! Man märker verkligen att recepten är välgenomtänka, beprövade och har det där lilla extra. I recepten används oftast flera olika mjölsorter för att på bästa sätt ersätta de vanliga glutenmjölerna och inga glutenfria mjölmixer används. Naturligt glutenfritt helt enkelt! Nu när jag testat en del recept ville jag så gärna dela med mig till er så jag kontaktade Jessica och Maria och de sa att jag fick dela med mig av vissa recept medan andra hålls exklusiva för de som köper böckerna. Det är en värd investering!
 
Så jag börjar med dessa glutenfria lussebullar som jag fyllde med vanilj och pistagenötter. När jag gjorde dessa hade jag inte fått tag på xantangummi ännu men de blev bra ändå. Men nästa gång ska jag ha i det nu införskaffade xantangummit.

Saffransbullar med pistage

 

Saffransbullar med vanilj och pistage (ca 20 bullar)

Ingredienser
1 g saffran
150 g rismjöl
50 g majsmjöl
150 g potatismjöl
100 g rörsocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
75 g smör
350 g mjölk
20 g jäst
10 g xantangummi
10 g fiberhusk
Fyllning:
100 g smör
0,5 dl rörsocker
1 msk vaniljsocker
2 krm vaniljpulver
1 dl pistagenötter
Pärlsocker
Gör såhär
Lägg rismjöl, majsmjöl, potatismjöl, rörsocker, vaniljsocker, saffran, salt, smör, mjölk och jäst i en degbunke och blanda med degblandaren (eller elvisp) 5 minuter. Tillsätt xantangummi och fiberhusk och blanda ytterligare ett par minuter.
Täck bunken med plast och låt jäsa 2 timmar.
Sätt på ugnen på 200 grader. Finhacka pistagenötterna. Kavla ut degen på rismjölat bakbord och bred på smör och strö över finhackade pistagenötter, vaniljsocker, vaniljpulver och rörsocker.
Skär 20 remsor och forma till knutar och lägg i formar på en plåt och låt jäsa 1 timme. Pensla sedan bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker och grädda i ugnen ca 10-15 minuter.
0

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.