Maillista

Påsken närmar sig med stormsteg och nu tänkte jag ge er ett nytt recept på påskfikat. Förra veckan bjöd jag på dessa kladdiga saffransmuffins och idag fortsätter jag på temat saffran. Det blir glutenfria semlor med saffran. Det är inte helt lätt att baka goda, glutenfria semlor. De blir ofta torra och tråkiga och det är svårt att få de luftiga. Men min mamma är proffs i köket (äkta naturbegåvning) och hon kämpar på för att skapa goda glutenfria bakverk till mig. Och hon gjorde dessa glutenfria semlor! Muuuums <3

Glutenfria semlor till påsk

I många år åt jag alltid semlan med varm mjölk med numera äter jag den helst som den här. Jag tar först av locket och äter upp det och sen öppnar jag stora gapet och så kör jag. Älskar semlor!

Det är roligt att göra olika semlor för olika högtider. Ett trevlig bakverk som känns festligt och går att variera. Detta recept blir ca 24 bullar så du kan såklart halvera det om du inte vill göra så många. Men jag kan tipsa om att de går utmärkt att frysa så har du semmelbullar närhelst du vill 😉

Glutenfria semlor till påsk

Saffranssemlor utan gluten

Glutenfria semlor med saffran (ca 24 st)

Ingredienser
50 g jäst
150 g rumsvarmt smör
5 dl mjölk
4 pkt saffran (á 0,5 g)
1,5 dl strösocker
1 ägg
3 tsk bakpulver
Lite salt
11 dl mjölmix
1 msk fiberhusk

Ägg till pensling

Fyllning:
400 g mandelmassa
1 skvätt vispgrädde
2-3 tsk vaniljsocker
8 dl vispgrädde

Florsocker

Gör såhär
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken i smöret och låt bli 37 grader. Tillsätt saffran och blanda. Häll blandningen över jästen och rör så jästen löser upp sig. Tillsätt socker, ägg, bakpulver och salt.
Tillsätt fiberhusk och sedan lite mjölmix i taget och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa i bunken under bakduk i ca 60 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bord dela degen i 25 bitar. Forma till semmelbullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 225 grader. Jäs under bakduk i 60 minuter.
Vispa upp ett ägg och pensla bullarna. Grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter och låt sedan svalna.
Vispa grädde. Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet. Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa, lite vaniljsocker och en skvätt grädde. Fyll semlorna med mandelfyllningen, spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker.

Glutenfria saffranssemlor till påsk


För sig som vill ha semla med gluten hittar du det här:

Klassisk semla och saffranssemla med lingongrädde

0

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a