Idag är det semmeldagen! Tjoho! Jag älskar semlor och kan knappast hålla mig till fettisdagen men det spelar inte så stor roll. Jag har ätit flera varianter av semla och kommer säkert äta någon mer innan säsongen är slut. Men det blir dock färre nu när jag äter glutenfritt då dwet är svårare att få tag på och de köpta är sällan lika goda. Så jag gillar att göra olika semmelvarianter såsom semmelgröt, mandelsnittar, semmelchiapudding och annat gott. Och idag tänkte jag ge er ännu ett recept som är en väldigt god glutenfri variant som nästan blir som en “riktig” semla. Det är nämligen glutenfria semmelmuffins som blir så saftiga och goda. Det passar ju rätt bra att baka glutenfritt när det kommer till semmelsmaker då mandelmjöl är ett tacksamt mjöl att jobba med. Det här receptet är dessutom perfekt då du är sugen på semla men inte orkar vänta på jästider osv. De här muffinsarna blev såååå goda!
Glutenfria semmelmuffins (16 muffins)
Ingredienser
2 ägg
2 dl strösocker
100 g mandelmassa
100 g smör
1 dl mjölk
2 tsk malen kardemumma
1,5 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 dl mandelmjöl
1,5 dl glutenfri mjölmix
Fyllning:
Mandelmassa
Vispgrädde
Florsocker
Gör såhär
Sätt på ugnen på 175 grader. Lägg ägg och strösocker i en bunke och vispa pösigt. Riv mandelmassan grovt. Och rör ner den i smeten. Smält smöret och tillsätt mjölken. Ta en ny bunke och blanda ihop kardemumma, vaniljsocker, bakpulver, mandelmjöl och mjölmix. Rör ner smöret och mjölken i äggblandningen och vänd sedan ner de torra ingredienserna.
Fördela smeten i muffinsformar. Grädda i ugnen ca 15 minuter. Låt sedan svalna.
Skär av en liten bit på toppen. Vispa grädden. Riv mandelmassan och bland med lite ovispad grädde så den blir lite lösare. Lägg på en klick mandelmassa på muffinsarna och spritsa på grädden. Lägg på locket och toppa med lite florsocker.