Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem

Visst är det något speciellt med att lägga all mat i en form, toppa med ost och låta det tillagas i ugnen? Att göra gratäng funkar lika bra till vardag som helg och är ju så gott. Och när vi skulle ställa om till mjölkfri kost så undrade jag lite hur det skulle gå med gratänger men jag måste erkänna att det går minst lika bra. Så idag har jag skrivit ihop ett inlägg med flera gratänger – 7 recept!

Gratäng recept - viltskavsgratäng

Otroligt god viltskavsgratäng

Mjölkfri ost till gratäng

Man får testa sig fram med vilken ost man gillar bäst förstås och veganska ostar beter sig ju lite annorlunda. Jag använder ofta denna mozzarellavariant vilken jag tycker smakar gott och smälter bra. Och det är ett tips att använda denna färskost för att få en krämig sås, det fungerar utmärkt i gratäng.

När man gör gratäng vill man ju gärna ha ett krämigt resultat och då gäller det att inte glömma såsen. Jag använder ofta créme fraiche eller grädde och tycker de flesta varianter funkar bra. Ibland reder jag med maizena för att den inte ska bli för rinnig men det kan finnas mjölk i maizena så använd inte det om du är känslig. Men för att undvika att den blir för rinnig kan jag varmt rekommendera att använda en del färskost i såsen för då blir den krämig och god.

Gratäng recept - falukorvsgratäng

En smarrig falukorvsgratäng!

Vad ska man ha i gratängen?

Jag brukar ofta se till att koka extra ris eller pasta för att ha som bas i gratängen. Och det är ett skönt försprång om detta redan är kokt på förhand. Sen vill jag ha någon form av protein och då är det ofta en rest men kan även vara valfritt kött, färs, bönor eller annat. Bra att tänka på tillagningstiden så allt blir någorlunda klart i tid och att osten då fått färg. Detta kan man justera med extra grill för kort tillagningstid eller lägga å folie när osten fått färg så den inte blir för mörk. Sen älskar jag ju att ha i grönsaker och här kan du variera efter vad du gilla roch har hemma. Så bli inte besviken om du saknar någon komponent i recepten, du kan ofta byta ut till något annat 🙂

Allt-i-ett-gratänger

Så nu över till recepten. Fler av dessa har blivit riktigt populära när jag delat de i reels på Instagram. Jag kan avslöja att en av de har blivit vital och fått 800 000 visningar 😉

  1. Vegetarisk pastagratäng utan ägg och mjölk
  2. Risgratäng med tacofärs och bönor
  3. Krämig kasslergratäng med potatis
  4. Lövbiffsgratäng med ris
  5. Falukorvsgratäng med tomat
  6. Viltskavsgratäng med ris
  7. Fläskfilégratäng med ris och soltorkad tomat

Gratäng recept - lövbiffsgratäng

Den populära lövbiffsfratängen!

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b