Vi äter på tok för lite fick med tanke på hur gott och nyttigt det är. Men ofta när det är bra pris på hel laxsida så slår jag till. Det är tacksamt och enkelt att tillaga och det blir mycket mat och lätt att få saftigt. Man behöver inte lägga ner alltför mycket tid för att det ska bli en dundergod fisk. När man grillar hel fisk på det här sättet tycker jag det är lättast att lägga den på folie så den går att hålla ihop. Potatissalladen till blev sååå grymt god! Vi måste börja blanda ner mer lagrad ost i potatissalladerna, ger så mycket smak och krämighet. Muuuums!
Grillad laxsida med salsa verde och ostig potatissallad (6 port)
Ingredienser
1 laxsida med skinn (ca 1,2 kg)
Salsa verde:
2 vitlöksklyftor
1 kruka gräslök
1 kruka koriander
Några stycken inlagda jalapeños
1 dl kapris
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
0,5 dl olivolja
Potatissallad med västerbottenost:
1 kg små färskpotatisar
200 g västerbottenost
3 stjälkar selleri
1 knippe sparris
250 g körsbärstomater
1 dl hackad persilja
0,75 dl vitvinsvinäger
1 dl olivolja
1 msk pressad citron
2 msk flytande honung
1 msk dijonsenap
Limeaioli
Gör såhär
Börja med salsa verde. Lägg vitlök, gräslök, koriander, jalapeño, kapris, vinäger, dijonsenap och olivolja i en blender. Mixa slätt och smaka av med salt och svartpeppar.
Gör dressingen till potatissalladen genom att blanda ihop vinäger, olivolja, pressa citron, honung och dijonsenap. Krydda med salt och svartpeppar.
Koka potatisen och häll av den. Häll på dressingen medan den är varm och låt stå och dra lite.
Krydda laxen med örtsalt, citronpeppar och chiliflakes. Lägg på grillen på aluminiumfolie och låt grilla ca 15-20 minuter så den blir lagom saftig i mitten. Den måste inte vara helt genomstekt. Grilla även sparrisarna några minuter.
Strimla sellerin. Skär den grillade sparrisen i mindre bitar. Riv västerbottenost. Skär tomaterna i kvartar. Blanda sedan potatisen med sparris, selleri, ost, tomat och hackad persilja.
Servera laxen med potatissalladen, salsa verde och om du önskar passar det bra med en klick limeaioli till.