I samarbete med Gårdssällskapet

Picanha är en styckdetalj jag hört talas om flera gånger men aldrig tillagat. Så jag blev väldigt glad när det var en av köttbitarna jag fick i min låda från Gårdssällskapet. Denna styckdetalj är vanlig i Brasilien och det är en mör och smakrik nötköttsbit som även kan kallas rostlock med kappa. Tack vare fettkappan blir köttet saftigt och får en god smak vid tillagning.

Jag serverade det här goda köttet med en potatissallad inspirerad av pico de gallo med tomat, citron, vitlök, chili och persilja och istället för sås gjorde jag en färskoströra med soltorkade tomater. Väldigt gott!

 picanha med rostad potatissallad picanha med rostad potatissallad

Grillad picanha med färskoströra och rostad potatissallad (4 port)

Ingredienser
Ca 800 g picanha (med fettkappa)
2 vitlöksklyftor
2 lime
2 msk olivolja
1 tsk chiliflakes
1 tsk salt
0,5 tsk svartpepparpicanha med rostad potatissallad

Färskoströra:
200 g naturell färskost
75 g soltorkade tomater (avrunnen vikt)
1 näve persilja
Tabasco
Citron

Potatissallad:
600 g små potatisar
250 g körsbärstomater
0,5 röd chili
En rejäl näve persilja
2 salladslökar
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
0,5 citron
Ruccola

Gör såhär
Skala och finhacka vitlöken och lägg i en bunke. Blanda i skal och saft från lime, chiliflakes, olivolja, salt och svartpeppar. Lägg i köttet och låt marinera ett par timmar.
Potatissallad: Sätt på ugnen på 225 grader: Tvätta potatisen och halvera de. Lägg på en plåt och ringla över olivolja och krydda med salt och svartpeppar. Rosta i ugnen tills de är mjuka (ca 30 minuter).
Under tiden kan du halvera tomaterna. Kärna ur och finhacka chilin. Hacka persiljan. Finstrimla salladslöken. Blanda ihop persilja, olivolja, vinäger, pressad vitlök och skal och saft från citronen. Blanda sedan ner tomater och salladslök i marinaden och låt stå tills potatisen är klar. När potatisen är klar kan du blanda i den varma i salladen och låta svalna en stund innan du blandar ner ruccolan.
Färskoströra: Mixa soltorkade tomater nästan slätt med en stavmixer. Finhacka persiljan. Blanda tomatkrämen med färskosten, persilja, lite tabasco och en skvätt pressad citron. Smaka av med salt och svartpeppar.
Hetta sedan upp grillen och grilla med fettkappan nedåt så den får fin färg. Vänd sedan på köttet och grilla så den får fin yta även där. Lägg köttet på indirekt värme (eller sänk temperaturen i grillpannan) och grilla tills det når en innertemperatur på 54 grader. Låt sedan vila ca 10 minuter innan du skär upp det i ca 0,5 cm tjocka skivor.
Servera köttet med potatissalladen och färskosten.

0

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.