För några veckor sedan blev jag inbjuden att delta i en recepttävling i samarbete med ConoSurVi är flera svenska matbloggare med men det är även tävlingsdeltagare från Storbritannien, Finland och Irland och den stora finalen går av stapeln i Paris. Tävlingen går ut på att skapa en huvudrätt till ett av dessa två viner: Bicicleta Gewürztraminer och Organic Cabernet Sauvignon Carmenere. Jag valde det sistnämnda som är ett ekologiskt, smakrikt och fruktigt vin som jag verkligen uppskattade. Eftersom vinet har mycket smak och syra ville jag skapa en huvudrätt som inte var för mesig, utan som kunde stå upp mot vinet. Jag måste erkänna att jag tycker det är svårt det här med att para ihop vin och mat men jag gjorde mitt bästa och hoppas ni gillar det. När jag började skapa receptet tänkte jag att det skulle vara en huvudrätt utan alltför mycket krusiduller; något väldigt smarrigt som alla kan och vågar laga. Här har ni resultatet och jag kan lova att det blev riktigt, riktigt gott!

 

Grillad rostasfilé med grön ostlasagne och hett timjansmör (8 port)

Ingredienser
Lasagne:
4 färska lökar
4 vitlöksklyftor
25 g smör
200 g ruccola
200 g färsk spenat
500 g färska lasagneplattor
Ostsås:
4 dl créme fraiche
4 dl grädde
4 dl riven lagrad ost
2 msk maizena
200 g chévre
Timjansmör:
300 g smör
0,5 citron
3 vitlöksklyftor
Ett ordentligt knippe timjan
1 röd chili
Köttet:
1,5 kg rostasfilé (vi hade två rejäla bitar)
1 dl olivolja
4 vitlöksklyftor
Ett knippe timjan
8 tomater
Gör såhär
Rostas: Putsa köttet och lägg hela biten (eller bitarna) i dubbla plastpåsar. Häll på olivolja och tillsätt timjankvistar, pressad vitlök, salt och svartpeppar. Se till att marinaden sprids över hela köttet. Låt ligga i kylen i marinaden 1-2 timmar och ta sedan fram i rumstemperatur en stund innan grillning.
Lasagnen: Häll grädde och créme fraiche i en kastrull och låt koka upp. Sänk värmen och lägg i osten under omrörning. Krydda med salt, svartpeppar och cayennepeppar. Ha i maizena och låt såsen bli lite tjockare.  Ställ åt sidan medan du förbereder övriga ingredienser till lasagnen.
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp en traktörpanna med smöret och fräs lök och vitlök ett par minuter. Ha sedan i ruccola och spenat i omgångar och fyll på allt eftersom det sjunker ihop. Krydda med salt och svartpeppar.
Varva grönsakerna, ostsås och lasagneplattor i en smord ungsäker form. Avsluta med ostsås och smula sedan över chévren. Sätt in i ugnen ca 20 minuter tills den fått fin färg.
Smöret: Ta fram smöret i rumstemperatur en stund innan. Finchacka chilin och repa timjanen. Blanda smöret med 0,5 pressad citron, pressad vitlök, timjan och chilin. Krydda med salt och svartpeppar.
Grilla köttet tills det når en innertemperatur på 57 grader. Låt vila några minuter innan du skär det i skivor. Servera med grillad tomat, lasagnen och smöret.
 
Från den 18 augusti är röstningen öppen men mer information om detta kommer såklart 🙂
0

4 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.