fbpx

Betalt samarbete med Sproutly

Jag har länge varit nyfiken på att testa odla egna groddar och skott. Jag gillar att ha det i sallader, på mackan eller i olika kalla rätter. Man kan även använda groddar i smoothie för att boosta lite extra. Det tilltalar mig att det går snabbt, är enkelt att göra själv och dessutom en perfekt grej att göra tillsammans med barnen. Då får de se hur man själv kan odla grejjer och skapa något gott och nyttigt från några små frön.

Groddar och skott

Jag har flera gånger stött på Sproutly och varit nyfiken på deras produkter. Jag har sett de på mässor och kommit in på deras hemsida vid flertalet tillfället. Och nu har jag länge varit sugen på att testa att göra groddar själv så jag kontaktade de och de ville gärna samarbeta. De har ett stort sortiment och säljer både de redskap du behöver men även massor av spännande frön. De olika fröna blir det olika skott eller groddar (vilka som passar för vad framgår på hemsidan) som får olika utseende och smak.

Groddar och skott        Ärtskott

Fördelar med groddar och skott

Men varför ska man hålla på med detta hemma istället för att köpa i affären? Och varför ska man ens äta detta? Jo, nu tänkte jag berätta vad jag gillar med groddar och skott:

Det är nyttigt! Groddar är små näringsbomber med proppade med mineraler, protein och fibrer. När man groddar gör man all denna näring mer tillgänglig och det blir en boost att äta.

Du kan odla många fler olika sorters groddar och skott än du kan hitta på din mataffär. Vad sägs om t ex broccoligroddar eller kanske rödbetsskott?

En rolig aktivitet för hela familjen att hjälpa till med.

Groddarna klarar sig bra i kylen när de är klara.

Skånemix, goda groddar med lite sting!

Barnen tyckte det var roligt att vara med och spraya vatten och skölja groddarna. Det var spännande och de gick varje dag och kollade hur det hade utvecklat sig från dagen innan. Numera börjar Noel varje morgon när han kommer ner till köket att kolla på groddarna och lyfta på locket till skotten. Han är försiktig och blir så glad när han ser att de har växt eller utvecklat sig.

Groddar och skott

Barnen hjälper till

Mila försöker lista ut vilket håll man egentligen ska spraya åt.. 😉

Man lär sig när man smakar

När man använder groddar och skott i mat (eller gömmer i smoothie) så tyckte barnen det var gott. Men när de smakade de direkt ur burken, bara helt naturella, var det ingen hit. Men man får smaka varje gång så kanske de gillar de snart! Jag testar att ha det i olika rätter och vips så är jag övertygad om att de kommer gilla det. Själv tycker jag det är toppengott att snacksa på matiga groddar.

Inte gott

Groddar och skott

Hur gör man?

Till att börja med var jag väldigt sugen på att testa groddburken för att odla mina groddar och på hemsidan kan man läsa om tips hur man gör. När det kom till skott så har jag använt skottfatet i keramik och här kan du läsa om hur du odlar skott med vatten. Sproutly har en väldigt bra hemsida med instruktioner för de olika fröna. Här kan du t ex hitta hur du gör med de olika skotten.

Man kan testa sig fram och prova med olika grejjer. Jag har hittills testat grodda ärtor, linser, helt bovete, skånemix och så ärtor som skott. Bara fantasin sätter gränser och du kan läsa om tider för blötläggning och liknande på hemsidan.

Groddar och skott

I grunden gör man enligt dessa steg:

1. Rengör fröna.

2. Blötlägg de på angiven tid (olika för olika frön).

3. Häll av och lägg i kärlet. Skölj/vattna/spraya 2 gånger per dag.

4. Skörda.

Svårare än så behöver det inte vara! Jag tycker det var enklare att göra groddar och det är roligt att se snabbt resultat. Groddburken är väldigt enkel att använda och den är dessutom snygg med fatet under för avrinning. Skottfatet är väldigt snyggt och rustikt. Jag tycker dock det är lite svårare att spraya lagom mängd vatten när det kommer till skotten. Jag testade några olika gånger och någon gång torkade jag ut de och en annan gång tog jag istället för mycket vatten. Så man får hitta vad som är lagom för de olika fröna samt hur varmt det är.

Barnen hjälper till

Groddar och skott

Groddar och skott

Groddar och skott

Rabatt till er

Eftersom jag hoppas att ni är flera som vill testa att göra detta hemma så tänkte jag erbjuda er en rabattkod så ni får 10% på ett helt köp. Med koden ”SANDRA” får du 10% rabatt.

Recept med groddar

Jag vill ju såklart även ge er inspiration vad ni kan använda groddarna till. Du kan ha det i sallader, på mackor eller lägga en näve i smoothien för att boosta med extra näring. Här kommer två olika recept – varsågoda!

Rostade gulbetor med fetaost

Rostade gulbetro med fetaost och picklad rödlök

Rostade gulbetor med groddar och fetaost

Ingredienser
500 g gulbetor
1 tsk torkad rosmarin
Några nävar gröna blad
200 g fetaost
En rejäl näve groddar
Hasselnötter
Picklad rödlök

Gör såhär
Sätt på ugnen på 200 grader.
Skala gulbetorna och skär i klyftor. Lägg i en ugnssäker form och ringla över olivolja. Krydda med salt, svartpeppar och torkad rosmarin. Ställ in i ugnen 20-30 min.
Lägg gröna blad på ett stort fat. Lägg på de rostade gulbetorna. Bryta fetaosten i bitar och strö på groddar. Grovhacka hasselnötterna. Avsluta med att lägga på picklad rödlök och nötterna.

Äggröra på macka med groddar

Mackor med äggröra och groddar (2 mackor)

Ingredienser
4 ägg
4 msk grädde eller mjölk
En rejäl klick smör
2 dl gröna ärtor

En rejäl näve groddar (skånemix)
Rostat bröd

Gör såhär
Vispa ihop ägg med grädde/mjölk och krydda med salt och svartpeppar. Hetta upp smör i en kastrull och häll i äggblandningen. Sänk till medelvärme och låt tjockna under omrörning. När den börjar bli klar kan du lägga i ärtorna och låt de bli varma. Rosta bröd och toppa med äggröran och groddar.

Groddar och skott

Groddar och skott

2 svar

  1. Sandra Callermo

    I det här inlägget beskriver jag vad antiinflammatorisk kost är och hur min resa sett ut. Självklart bjuder jag på antiinflammatorisk recept.

    Svara

    Mentions

  • 💬 Risbowl med kryddrostade kikärter och groddar • SandraCallermo.se

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b