I betalt samarbete med Vilmas
Dags för ännu ett recept tillsammans med Vilmas och deras ljuvliga knäckesticks. Och detta är ett suveränt förrättstips till nyår i form av en grön ärtsoppa med gratinerade knäckesticks. Jag toppade soppan med créme fraiche och stenbitsrom vilket gör den extra lyxig. Jag använde Knäckesticks rosmarin till detta och det passade utmärkt. Till de som önskar så har man i lite mousserande vin i slutet men det går självklart att utesluta om man inte vill ha det. Men är det nyår så är det!
Jag kan varmt rekommendera att servera sticksen och kexen till diverse röror, ostar, förrätter eller annat på nyår. De känns lyxiga, smakar mycket och knaprigheten är grymt god. Att gratinera de blev väldigt gott och ett lite roligare sopptillbehör en bröd. Hoppas ni gillar det!
Vill du ha fler recepttips jag gjort med Vilmas? Testa denna räkröra med asiatiska smaker eller laxröra med äpple.
Grön ärtsoppa med gratinerade knäckesticks
Ingredienser
2 schalottenlökar
2 kycklingbuljongtärningar (grönsak går också bra)
5 dl vatten
2 dl mjölkfri grädde
500 g frysta gröna ärter
1 dl mousserande vin
Mjölkfri créme fraiche
Stenbitsrom
Gräslök
Gratinerade knäckesticks:
4 knäckesticks rosmarin
1 dl vegansk färskost
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk pressad citron
Riven vegansk ost
Gör såhär
Skala och finhacka löken. Hetta upp smör i en gryta och fräs löken på medelvärme så den blir mjuk. Ha i buljongtärningar, vatten och grädde. Låt koka upp och ha sedan i ärtorna. Låt puttra under lock 5 minuter. Mixa soppan slät och smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar. Dra av från värmen och häll i mousserande vin. Servera med créme fraiche och rom.
Sätt på ugnen på 200 grader. Blanda ihop färskost med pressad vitlök och krydda med salt och svartpeppar. Bred på färskosten på knäcke och strö över riven ost. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda 12-14 minuter.
Lämna ett svar