Maillista

Risotto är en av de rätterna vi ofta lagar när vi inte riktigt planerat något och har lite grönsaker och kanske något köttrest i kylen. Vi har alltid risottoris hemma och likaså en bit parmesan och lite vitt vin. Och om man inte har vitt så går det att testa även med rödvin eller öl men jag föredrar med klassiskt vitt. Nu hade vi en bunt grönkål hemma och några selleristjälkar som behövde användas upp. Och i köksfönstret hemma står det alltid någon ört och det fungerar bra med frysta örter också om man inte har färska hemma. Denna grönkålsrisotto blev väldigt krämig och god!

DSC_0044

Grönkålsrisotto med selleri och örter (4 port)

Ingredienser
4 dl risottoris
1 gul lök
2 dl vitt vin
2 dl parmesanost
2 grönsaksbuljongtärningar
150 g grönkål
5 stjälkar selleri
5 salladslökar
1 rejäl näve örter

Gör såhär
Finhacka lök och vitlök och stek i olivolja i en kastrull tills den blivit mjuk. Häll i riset och en skvätt olivolja och stek tills riset blivit glansigt. Tillsätt vinet och låt puttra några minuter. Koka upp en liter vatten och ha i två grönsaksbuljongtärningar. Häll på het buljong i risblandningen, en slev i taget. Låt småputtra och häll på en slev buljong till och fortsätt så tills riset är aldente. Låt vattnet koka helt bort innan du häller på nästa slev.
Under tiden riset kokar kan du förbereda resten. Skär bort stammen på grönkålen och dela ner i mindre bitar. Strimla selleri och salladslök. Finhacka örterna.
Hetta upp en rejäl klick smör och fräs salladslök, selleri och grönkål. Låt fräsa ca 5 minuter, krydda med salt och svartpeppar.
När risotton är klar, rör ner smör, parmesan, grönkålsblandningen och örterna. Servera direkt.

DSC_0059

0

2 svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a