Hoppas ni alla har haft en härlig julhelg och njuter av att ha en extra dag ledigt idag. Kanske hinna njuta av något julklapp man fått, äta upp lite rester eller ta en långpromenad med någon du tycker om. Här hemma blir det lite extra familjemys och ikväll förhoppningsvis kolla serier i soffan. Härligt! Och så ska jag ju ger er ett nytt recept – nämligen grötplättar!
Plättar och juliga frukostar
Idag är det ju även måndag och då ska jag som vanligt bjuda på ett vegetariskt recept. Det här passar utmärkt nu efter jul om du har lite risgrynsgröt kvar. Det är nämligen grötplättar som gör på färdig gröt och de blir jättegoda. Fungerar som en lite lyxigare frukost, en mumsig lunch eller lite lättare middag om du frågar mig. Jag gillar verkligen när man kan ta något färdigt i kylen och skapa något helt nytt. Och vem gillar inte plättar och pannkakor? Här hemma blir det alltid poppis och dessa grötplättar var inget undantag. Hoppas ni gillar det 🙂
För dig som gillar att göra frukosten lite extra julig kan jag rekommendera fler recept. Vad sägs om pepparkakspannkakor, lingonsmoothie eller en ris a la malta? Här har ni recepten!
- Pepparkakspannkakor med lingonyoghurt
- Saffransgranola med dadlar och mandlar
- Ris a la malta till frukost eller mellis
- Bananpannkakor med saffran
- Vörtscones
- Lingonsmoothie med ingefära
Grötplättar med vaniljkeso och röda vinbär (ca 8 plättar)
Ingredienser
250 g kall risgrynsgröt
1 ägg
0,5 dl mandelmjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk kardemumma
0,5 dl keso
0,5 dl turkisk yoghurt
0,5 tsk vaniljpulver
Röda vinbär
Vinbärssylt
Gör såhär
Blanda ihop risgrynsgröten med ägg, mandelmjöl, bakpulver, kardemumma och en nypa salt. Låt stå 5 minuter medan du gör iordning keson. Blanda keso med turkisk yoghurt och vaniljpulver.
Hetta upp en stekpanna med smör och klicka ut plättsmeten och stek på varje sida så de får fin färg. Servera med keson och vinbär