fbpx

 

Jag skulle ha svårt att utesluta kött helt i min kost för jag tycker det är för gott. Men genom att äta mindre bitar och kött från betande djur och ekologiska gårdar går det att vara en miljömedveten köttätare. Här kommer några smarta tips från Naturskyddsföreningen!
– Byt ut köttet mot grönt några gånger i veckan 
(som jag sagt förut, börja med en vegetarisk dag i veckan).
– Välj ekologiskt kött och svenskt naturbeteskött av nöt och lamm.
– Välj färskt lamm på hösten, och fryst lamm andra delar av året.
– Ät mindre köttbitar eller gör en gryta.
– Släng mindre mat – använd resterna och hitta på nya maträtter.
 
Varför äta mindre kött?
Den storskaliga köttproduktionen är en extrem belastning för klimatet och miljön. Uppfödningen av slaktdjur står för nästan en femtedel av utsläppen av växthusgaser. Det är mer än trafikens utsläpp globalt. I Sverige köper vi 86 kg kött per person och år. Det är en ökning med 50 procent de senaste 20 åren.
Varför välja kött från betande djur?
Om du väljer svenskt naturbeteskött som lamm och nöt så gynnas vilda växter och djur, den biologiska mångfalden och det öppna landskapet. Betande djur har en viktig plats i ett hållbart jordbruk; de omvandlar gräs som vi människor inte kan äta till proteinrik mat. Djuren kan livnära sig på marker som inte går att odla upp och gödseln kan föras tillbaka till jorden som näring.
Hur ska vi producera mat i framtiden?
I framtiden kommer vi inte att ha råd att använda så stora områden för produktion av mat till djur. Både den växande befolkningen och klimatförändringar kommer att öka konkurrensen om mark och mat. Odlingsmarken måste användas effektivare genom att odla mer mat till människor, såsom grönsaker och spannmål. 
 
Ät mer grönt, välj ekologiskt och ta till vara på matresterna!

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b