Förra veckan hade vi goda vänner över på middag. Ville gärna få till en trerätters men tiden är knapp när man ska hinna jobba, åka hem och ha lagat klart maten till gästerna kommer. Så jag valde helt enkelt en efterrätt som jag kunde göra dagen innan. Jag bestämde mig för att göra mousse men kunde inte bestämma vilken smak. Så jag valde två smaker och så tog jag de små glasen så det inte skulle bli för stora portioner. Så detta blir 6 små glas av varje smak och det blir en generös efterrätt.

Hallonmousse och chokladmousse (6 port)

Ingredienser
Hallonmousse:
250 g frysta hallon
2 msk florsocker
100 g färskost
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde
Hallon
 
Chokladmousse:
100 g choklad
2 äggulor
2,5 dl vispgrädde
1 tsk rörsocker
Kanderade nötter:
0,5 dl strösocker
0,5 msk vatten
1 dl nötter
Flingsalt
Gör såhär
Hallonmousse: Koka upp de frysta hallonen, låt koka ca 2 minuter och låt sedan svalna något. Blanda hälften av hallonen med färskost och florsocker.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa grädden mjuk och fluffig.
Värm resten av hallonmoset och smält gelatinbladen i det. Låt svalna en stund och blanda ner i hallonfärskostblandningen och vänd till sist ner det i den vispade grädden. Fördela i glas och ställ in i kylen ca 2-3 timmar.
Chokladmousse: Vispa upp grädden mjuk och fluffig i en större skål. Smält chokladen, tillsammans med sockret, över vattenbad. Smält den försiktig så att den inte blir varm. Blanda i äggulorna i den smälta chokladen och rör noga så att allt blandas. Vänd försiktigt ner chokladblandningen i grädden. Efter ett tag kan du röra med ballongvispen och avsluta med ett par visptag för att få moussen extra fluffig. Fördela i glas och ställ in i kylen ca 2-3 timmar.
Kanderade nötter: Häll socker och vatten i en stekpanna och låt det bli varmt. Rör i nötterna och rör om ett par minuter tills sockret fått härlig ljusbrun färg. Häll upp nötterna på bakplåtspapper och ha på lite salt och låt svalna något innan du bryter eller skär isär de.
Toppa chokladmoussen med nötterna och raw cacao nibs och lägg ett par hallon på hallonmoussen.

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b