fbpx
Godmorgon!
Idag är en fixardag när jag ska ordna det sista inför resan imorgon då vi åker till Turkiet. Det ska bli så härligt! Jag ska packa, ladda elektronik som ska med, måla naglarna och lite sånt. Dessutom tänker jag nu bjuda på ett recept på en smarrig munsbit som jag gjorde igår. Perfekt när man inte vill ha en stor efterrätt men ändå något sött efter maten att bjuda på. Detta är även mitt bidrag till CookiesnDreams inspirationsinlägg med temat vanilj. Vaniljkrämen är fantastisk!

 

Hasselnötsformar med vaniljkräm och bär 

Hasselnötsformar med vaniljkräm och bär (12 st)

Ingredienser

0,5 dl hasselnötter
2 dl vetemjöl
2 msk strösocker
85 g smör eller margarin
 
Vaniljkräm:
2,5 dl mjölk, 3%
1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
3 äggulor
0,75 dl maizena
25 g mjukt smör

1-2 dl bär till garnering

Gör såhär

Sätt ugnen på 200°C. Hacka nötterna i en matberedare och tillsätt sedan mjöl, smör och socker och kör till en deg. Tryck ut degen i små  aluminiumfolieformar eller dubbla bakformar ställda på en plåt. Grädda formarna mitt i ugnen 10-12 minuter. Låt formarna kallna innan de lossas.
Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.

Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.

Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.
Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn.
Fördela krämen i formarna, garnera med frukt/bär.

Hasselnötsformar med vaniljkräm och bär Hasselnötsformar med vaniljkräm och bär 

Inga svar än

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b