Jag gillar verkligen att göra min egen granola. Antingen kan man gå strikt efter ett recept eller så kan man till exempel följa min granolaguide där jag har gjort ett grundrecept och på så vis kan man styra granolan efter det man gillar och har hemma men ändå få rätt proportioner. Denna gång hade jag hasselnötter som jag ville använda samt hasselnötssmör som behövde gå åt. Sen kikade jag vad som fanns i skafferiet och tog det jag kände för och det resulterade i denna hasselnötsgranola. Om du vill göra denna men saknar någon ingrediens kan du såklart byta ut den. Vill du inte ha i banan kan du exempelvis ta med dadlar eller om du vill byta ut frön så är det fritt fram.
Jag serverade min granola med soyghurt och jordgubbar. Självklart funkar det utmärkt att servera med det du föredrar såsom kvarg, yoghurt, soyghurt, chiapudding, gröt eller annat. Bara fantasin sätter gränser och det här blir en rejäl omgång granola så du kan testa dig fram till din favoritkombination. Smaklig frukost (eller lunch?) 😉
Hasselnötsgranola med tranbär
Ingredienser
4 dl havregryn
4 dl quinoapuffar
1 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
1 dl chiafrön
1 dl hasselnötter
1 banan
1 urkärnade dadlar
0,5 dl kokosolja
1 dl hasselnötssmör
2 dl vatten
2 msk kanel
2 msk kardemumma
En rejäl nypa salt
1 dl torkade blåbär
1 dl torkade tranbär
Gör såhär
Sätt på ugnen på 150 grader. Blanda ihop havregryn, quinoapuffar, pumpakärnor, sesamfrön, solroskärnor, chiafrön och grovhackade hasselnötter.
Mixa banan, urkärnade dadlar, kokosolja, hasselnötssmör, vatten, kanel, kardemumma och salt till en slät massa. Blanda ihop med de torra ingredienserna så allt fördelas jämnt.
Sprid ut på 1-2 plåtar med bakplåtspapper och sätt in i ugnen 45-60 minuter. Rör om då och då.
Ta sedan ut plåtarna och bland ner de torkade bären.
Lämna ett svar