Maillista

Minns ni när jag la upp en bild på en smarrig pannacotta på Instagram? Jag glömde ju bort att ge er receptet så det kommer här. Havtorn är ett fantastiskt bär som är både väldigt nyttigt och gott och jag älskar syrligheten. Och syran passar ju bra i kombination med något sött så därför gjorde jag en tvådelad pannacotta där den ena halvan är smaksatt med havtorn och den andra med vit choklad. Detta toppade jag med havresmulor med kanel och det blev en uppskattad efterrätt må jag säga!

DSC_0106 DSC_0102

Havtorns- och vitchokladpannacotta med kaneliga havresmulor (6 port)

Ingredienser
Havtornspannacotta:
150 g havtorn
1 msk pressad citron
3 gelatinblad
3 dl vispgrädde
3 msk rörsocker

Vitchokladpannacotta:
2 kanelstänger
3 gelatinblad
1 vaniljstång
75 g vit choklad
3 dl vispgrädde
1 dl turkisk yoghurt

Havresmulor:
3 dl havregryn (glutenfria)
1 dl rörsocker
50 g smör
1 msk kanel

1-2 dl havtorn

Gör såhär
Havtornspannacotta: Tina havtornsbären. Häll av lite av saften och mixa bär och citronsaft slätt och sila sedan bort fröna. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Häll grädde och socker i en kastrull och låt koka upp. Krama ur gelatinbladen och vispa i gelatinblad och bärpuré. Fördela pannacottan i fyra glas och låt stelna i kylen ca 2 timmar.
Vitchokladpannacotta: Mortla kanelstängerna grovt. Lägg gelatinbladen i kallt vatten minst 5 minuter. Hacka chokladen i mindre bitar. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur den och lägg i en kastrull tillsammans med grädde och kanel.
Låt koka upp och puttra 2 minuter innan du tar bort kastrullen från plattan. Sila bort kanel och vaniljstång. Lägg i gelatinbladen och chokladen och låt allt smälta under omrörning. Rör sedan ner yoghurten och häll i de 4 glasen med stelnad pannacotta.
Havresmul: Häll havregryn, rörsocker, kanel och smör i en stekpanna på hög värme. Låt smöret smälta och rör om då och då i ett par minuter. Häll ut smulorna på ett bakplåtspapper och låt det svalna en aning.
Toppa pannacottan med smulor och havtorn.
Till pannacottan drack vi ett väldigt gott dessertvin som vi köpte i Chile.

7 svar

  1. Erika

    Jättefin dessert, ser så god ut! Vet du om man kan använda färdig outspädd havtornssaft på nåt sätt? Med vänlig hälsning Erika

    Svara
    • Sandra Callermo

      Tack! Det kan man absolut göra. Lite osäker på hur mycket men du kan ju smaka dig fram 🙂 Lycka till!

      Svara
  2. Kjersti

    Åh vad gott! Här har det också blivit en hel del recept med havtorn eftersom vi självplockat massor. Både sylt, kakor, rårörda till pannkakor, pannacotta m m. Outspädd havtornssaft kan man ha både i pannacotta, i smoothies och göra marmeladkonfekt av Erika! Eller varför inte göra en fräsch drink med vitt vin.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a