Helstekt fläskfilé med potatisgratäng och svampsås (4 port)
Ingredienser
600 g fläskfilé
Potatisgratäng
10-12 potatisar
2 gul lökar
5 dl matlagningsgrädde
2 vitlöksklyftor
3 dl riven ost
Svampsås
5 dl färsk svamp (jag hade kantareller och champinjoner)
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
1 msk kantarellfond
1 msk soja
(1 skvätt konjak eller whiskey)
Gör såhär
Potatisgratäng: Sätt på ugnen på 200 grader. Skiva potatisen i ca 2-3 mm tjocka skivor. Strimla lök. Varva potatis och lök i en ugnssäker form med salt, svartpeppar och vitlök. Avsluta med att hälla på grädden och toppa med riven ost. Sätt in i ugnen 45-60 min. Börja med fläskfilén. När gratängen fått fin färg, lägg på en foliebit så den inte blir bränd. Efter ca 30 min kan du sänka temperaturen till 175 grader och köra in fläskfilén.
Fläskfilé: Putsa och stek fläskfilén hel. Krydda med salt, svartpeppar och chiliflakes. Bryn tills den fått in färg och lägg sedan över i en ugnsäker form och stick i en termometer. Kör i ugnen på 175 grader tills den får en innertemperatur på 66 grader. Låt köttet vila 5-10 min innan du skär upp det.
Svampsås: Rensa och grovhacka svampen. Stek svampen några minuter så vätskan ångar bort. Häll på grädde, mjölk, fond och soja. Om du vill, ha i en skvätt konjak eller whiskey. Låt puttra en stund och smaka av med salt, svartpeppar, cayennepeppar och mer soja eller fond vid behov. Om du vill ha en tjockare sås, tillsätt lite maizena.
Servera med sallad.
Lämna ett svar