I samarbete med Gårdssällskapet

När jag får möjlighet att tillaga kött i hel bit så gör jag oftast det. Det är enkelt att tillaga, få rätt stekgrad och blir saftigt och gott. Så när jag skulle ta fram ett recept med fläskfilé till Gårdssällskapet så fick den bli helstekt. Och till den serverade jag sötpotatisstomp, broccoli och en mustig sås. Mycket gott och perfekt till helgmyset! Och visst gör en snygg (men väldigt enkel!) uppläggningen att det blir lite godare 😉

Helstekt fläskfilé med sötpotatisstomp och broccoli

Helstekt fläskfilé med sötpotatisstomp och broccoli (3 port)

Ingredienser
450 g fläskfilé
1 dl vatten
1 dl rödvin
1 dl créme fraiche
1 msk kalvfond
En skvätt soja

Sötpotatisstomp:
500 g sötpotatis
250 g potatis

1 broccolistånd

Gör såhär
Sätt på ugnen på 175 grader. Krydda köttet runtom med salt och svartpeppar. Hetta upp smör i en stekpanna. Lägg i köttet i pannan och bryn runtom. Lägg sedan i en ugnssäker form och sätt i en termometer. Ställ in i ugnen och kör till en innertemperatur på 66 grader. Låt sedan vila 10 minuter innan du skär upp det.
Häll vatten, rödvin, créme fraiche, kalvfond och soja i stekpannan och låt puttra några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
Skala potatis och sötpotatis och skär i små bitar. Koka i saltat vatten i en kastrull tills det är mjukt. Häll av och mosa med en potatisstomp eller ballongvisp. Krydda med muskotnöt, salt och svartpeppar.
Dela ner broccolin i små buketter och koka i lättsaltat vatten 2 minuter.
Skär upp köttet och servera med såsen, stompet och broccolin.

Helstekt fläskfilé med sötpotatisstomp och broccoli

0

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.