Att köpa kyckling hel är ett prisvärt alternativ och det blir jättesaftigt och gott. Det tar lite längre tid men den sköter sig själv i ugnen så då hinner man göra iordning resten medan kycklingen blir genomstekt och får krispigt skinn. Jag tycker det är gott att pensla på någon marinad eller liknande för att få kyckling smakrik och krispig. Till den helstekta kycklingen serverade jag en rotfruktspytt och en örtsås. Mycket gott!

Helstekt kyckling med rotfruktspytt och ärtsås

Helstekt kyckling med rotfruktspytt och örtsås (4 port)

Ingredienser
500 g rotselleri
400 g morötter
500 g kålrot
200 g palsternacka
1 gul lök
1 röd lök
2 salladslökar

Kycklingen:
1 hel kyckling
1 msk olja
1 msk japansk soja
1 tsk svartpeppar
2 msk pressad citron
1 tsk tabasco

Örtsås:
2 dl créme fraiche
1 dl yoghurt
0,5 rödlök
1 msk dijonsenap
1 msk pressad citron
1 dl gräslök

Gör såhär
Kyckling: Sätt på ugnen på 200 grader. Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Blanda olja med soja, tabasco, svartpeppar samt citron. Pensla på kycklingen och sätt in mitt i ugnen ca 50 minuter eller tills innertemperaturen i låret är 82 grader.
Rotfruktspytt: Höj ugnen till 250 grader när kycklingen är klar. Skala och skär rotselleri, kålrot, palsternacka och morötter i kuber, ca 1 x 1 cm. Lägg rotfrukterna i en långpanna med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och strö på salt. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min.
Skala och hacka lökarna. Strimla salladslöken. Blanda all lök med rotfrukterna och sätt in i ugnen ca 10 minuter.
Sås: Skala och finhacka rödlöken och blanda med créme fraiche, yoghurt, dijonsenap, pressad citron och finhackad gräslök. Smaka av med salt och svartpeppar.

0

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.