Nyårsafton närmar sig med stormsteg. Jag har ju väldigt mycket vardagsmat på bloggen och kanske inte mestadels nyårskompatibel mat. Men sen behöver det ju inte vara så avancerat bara för att det är nyårsafton heller. Jag tycker det gör så mycket att man börjar kvällen med en god fördrink och något gott tilltugg. En favorit är lantchips som man sprider ut på ett stor fat och toppar med créme fraiche, rom och rödlök eller denna goda fetaostkräm och tomatröra till stekt bröd. Om man vill kan man även bjuda på en läcker förrätt och då tycker jag man har satt standarden och lyxkänslan för kvällen. Så sen kan man bjuda på en varmrätt som är vällagad utan att vara speciellt dyr eller lyxig. Varför inte en krämig pasta eller kanske något långkok som kräver liten arbetsinsats? Eller om du istället vill satsa på varmrätten kan jag tipsa om denna rätt som är så god men inte speciellt avancerad. Följ receptet så kommer det at gå galant. Det blir alltså helstekt oxfilé med potatis- och jordärtskockspuré. Och de semitorkade tomaterna är magiska till! Och jag kör på köpebea, funkar utmärkt!
Fler tips till nyår:
- 4 drinkar till nyår
- Menyförslag till nyår
- Tips på trerätters till nyår
- Vill du ha en smarrig efterrätt kan du spana in mina dessertrecept här.
Helstekt oxfilé med potatis- och jordärtskockspuré med bearnaisesås (4 port)
Ingredienser
Ca 800 g oxfilé
Semitorkade körsbärstomater:
250 g körsbärstomater
1 tsk torkad timjan
1 tsk socker
1 msk olivolja
Potatis- och jordärtskockspuré:
6-8 potatisar
4 stora jordärtskockor
25 g smör
0,5-1 dl grädde
Malen muskotnöt
Ett knippe sparris
Bearnaisesås
Gör såhär
Tomater: Sätt på ugnen på 120 grader. Skär körsbärstomaterna i halvor och lägg i en bunke. Tillsätt timjan, socker och olivolja och krydda med salt och svartpeppar. Blanda runt och sprid sedan ut på en plåt med bakplåtspapper. Skalet ska vara nedåt. Sätt in i ugnen och låt bakas 1,5-2 timmar.
Köttet: Höj ugnsvärmen till 150 grader. Putsa oxfilén. Bind eventuellt ihop den så den håller formen i ugnen. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet runtom så den får fin färg och krydda med salt och svartpeppar. Lägg sedan i en ugnssäker form och sätt i en köttermometer. Ställ in i ugnen och kör tills innertemperaturen är 53 grader. Låt köttet vila 10-15 minuter i folie innan du skär upp det i tjocka skivor.
Potatis- och jordärtskockspuré: Skala jordärtskockor och potatis. Dela ner allt i mindre bitar och skär jordärtskockorna lite mindre bitar än potatisen. Lägg i en kastrull och fyll upp med vatten så det täcker och salta. Låt koka tills allt är mjukt. Häll av vattnet och mosa sedan med elvisp. Tillsätt smör och grädde och mosa ihop allt till en puré. Krydda med salt, svartpeppar, cayennepeppar och muskotnöt.
Servera köttet med purén, smörstekt sparris, tomater och bearnaisesås.
Lämna ett svar