Häromdagen kom David hem från affären och hade köpt allt på handlingslistan och lite extra. Bland de sakerna har själv kommit på att han skulle köpa fanns bland annat en stor påse tomater. Vad han hade glömt då var att han några dagar tidigare köpt ungefär en lika stor påse. Nu går det i och för sig väldigt mycket tomater hemma hos oss men det här kanske var lite överdrivet. Så vi kom på att vi skulle göra en laddning med ketchup och vi smaksatte den med jalapeño för extra hetta. Och den blev toppengod! Sen gjorde vi potatismos och stekte korv så åt vi tunnbrödrulle med räksallad, senap, rostad lök och den hemgjorda jalapeñoketchupen. Mums!

P8260051_jalapenoketchup P8260063_jalapenoketchup

Hemgjord jalapeñoketchup (ca 6 dl)

Ingredienser
3 msk olivolja (jag använde rökt)
1,5 kg tomater
200 g tomatpuré
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
En nypa chiliflakes
1 dl inlagd jalapeño
1 tsk malen koriander
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk dillfrön
1 msk svartpeppar
2 dl vitvinsvinäger
1 dl rörsocker

Gör såhär
Dela ner tomaterna i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Hacka inlagd jalapeño. Mortla fänkålsfrö och dillfrön. Lägg olivolja, tomater, tomatpuré, lök, vitlök, jalapeño, koriander, fänkålsfrö, dillfrön och svartpeppar i en stor kastrull och låt koka upp. Låt puttra ca 30 minuter och mixa sedan slätt i en blender eller med stavmixer.
Sila ketchupen och lägg sedan i en ny kastrull. Tillsätt vinäger och socker och låt puttra till lagom konsistens (ca 1-2 timmar). Smaka av med salt.
När ketchupen känns klar så tappa upp den på flaska eller burk. Förvaras i kylen.

0

4 svar

  1. Helena / Bara en kaka till

    Härligt när man kan ta tillvara på grejerna som spontanköps! 🙂 Min mammas man är inte så insatt i matlagning, om vi ska uttrycka oss diplomatiskt. Han brukar åka till ICA och köpa en fläskfilé och inget mer (okej, kanske disktrasor också) och sen kommer han hem till mamma och säger “jag tänkte att du kunde göra något med den här”. Alltid en utmaning. 😉

    Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.