Ligger hemma i soffan och tittar på Sveriges Mästerkock, det har blivit en onsdagstradition. Skönt att ha en “obligatorisk” pluggpaus.
Kul att så många hittat hit till bloggen, hoppas ni uppskattar recepten. Nu tänkte jag bjuda på en mumsig soppa som är både billig och enkel att göra i stora mängder – en het rotfruktssoppa som jag toppar med bacon. Soppan blir smakrik med sting och baconet ger den där extra sältan och krispighten. Servera gärna med ett gott bröd och njut.


Het rotfruktssoppa med baconströssel

Het rotfruktssoppa med baconströssel (4 port)

Ingredienser
Soppa:
600 g rotfrukter (jag använde 200 g morot, 200 g palsternacka, 200 g potatis)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 buljongtärningar
7 dl vatten
2 dl mjölk
2 dl crème fraiche
Ca 1 tsk sambal oelek
2 msk örter
200 g bacon

Färskost med vitlök och örter:
200 g Philadelphiaost naturell
1 vitlöksklyfta
1-2 msk örter (jag använde blandade frysta provencalska örter)

Gör såhär
Soppa: Skala rotfrukter och lök och dela dem i bitar. Mixa (eller riv) rotfrukter och lök, lite i taget i en matberedare. Häll blandningen i en kastrull tillsammans med vitlök. Tillsätt vatten, buljongtärningar och sambal oelek. Koka ca 5 min. Mixa soppan slät i en matberedare/med stavmixer. Tillsätt mjölk, crème fraiche och örter. Låt soppan koka ca 5 min. Smaka av med salt, peppar och eventuellt citron. Stek bacon knaprigt och låt torka på lite hushållspapper. Servera soppan med en klick crème fraiche och strö över bacon.
Färskost med vitlök och örter: Blanda naturell färskost, vitlök och örter. Smaka av med örtsalt, peppar och cayennepeppar. Bred på ett gott bröd och servera till soppan.

Tips 1! Soppan kan med fördel tillagas dagen innan. Tänk då på att den kan bli lite starkare till dagen efter så gör gärna sista kryddningen då.
Tips 2! Byt ut bacon för att göra soppan helt vegetarisk.

Färskost med vitlök och örter
0

4 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.