Jag har ju helt glömt bort det här receptet! Vi åt det för flera veckor sedan och om jag minns rätt fick ni en sneakpeak på Instagram men sen har det legat till sig i min mapp för opublicerade recept. Så här kommer en rätt som jag verkligen gillar med het lax, nudelsallad med mango och en len koriandermajo, passar till både vardag och fest! Ett steg i rätt riktning att äta lite mer fisk också, vi kämpar fortfarande med det här hemma som ni kanske märker.
Sesamlax med mangonudelsallad och koriandermajo (4 port)
Ingredienser
4 port lax
2 msk olivolja
Chiliflakes
Sesamfrön
Mangonudelsallad:
250 g risnudlar
1 stor mango
5 salladslökar
1 lime
2 msk olivolja
Koriandermajonäs:
2 äggulor
3-4 dl rapsolja
2 tsk dijonsenap
0,5 msk vitvinsvinäger
1 kruka koriander
Pressad lime
Gör såhär
Sätt på ugnen på 150 grader. Häll lite olia i en ugnssäker form och lägg i laxbitarna. Vänd på laxbitarna så de får olja på båda sidor och krydda sedan runtom med chiliflakes, salt och svartpeppar. Strö sedan på sesamfrön på ovansidan och ställ in i ugnen 12-15 minuter beroende på storlek. Mangonudelsallad: Koka nudlarna enligt anvisning. Blanda ihop olivolja med skal och saft från limen och krydda med salt och svartpeppar. Häll dressingen på de avhällda nudlarna. Strimla salladslöken. Skala och tärna mangon. Blanda ner mango och salladslök i nudlarna.
Koriandermajonäs:Lägg äggulorna i en bunke och vispa ihop med senapen, vinäger, ett par nypor salt och svartpeppar. Fortsätt vispa ständigt (gärna med elvisp) och droppa oljan ner i bunken. Efter ett tag kan du låta det rinna i en tunn stråle. Fortsätt tills all olja är nervispad och vispa då ner finhackad koriander och smaka av med cayennepeppar och pressad lime.