I måndags hade vi vänner över på middag och vi bjöd på en lite bättre måndagsmiddag. Jag har försökt få tag på IKEAs stekgryta några veckor men den har varit slut men så i helgen hittade mamma den i Barkarby så nu skulle den invigas. Eftersom David var ledig på eftermiddagen kunde han sätta igång med matlagningen i tid så då fick det bli en högrevsgryta med svamp och rotfrukter. Vi avslutade middagen med en luftig cheesecakemousse toppat med mumsiga chokladsmulor.
Högrevsgryta med rotfrukter och svamp (6-8 port)
Ingredienser
1 kg högrev
0,5 kålrot
3 morötter
3 stjälkar selleri
250 g champinjoner
3 paket bacon
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
6 dl vatten
5 dl rött vin
3 lagerblad
3 dl vispgrädde
0,5 dl oxfond
2 tsk dijonsenap
1 msk kinesisk soja
1 dl färsk timjan
6-8 port potatis
Gör såhär
Skär baconet i mindre bitar och skala och skär löken i små båtar. Skär champinjonerna i båtar. Hetta upp rikligt med smör i en stor gryta och låt lök, bacon och vitlök fräsa några minuter. Lägg sedan över på ett fat.
Skär köttet i 2-3 cm stora bitar och bryn de i samma gryta med smör. Häll på vatten, vin, fond och lagerblad. Låt puttra i ca 1,5-2 timmar.
Skala och skär kålrot och morot i stavar/bitar. Skär sellerin i mindre bitar.
Lägg lök- och baconfräset, morot och kålrot i grytan och låt puttra ca 20 minuter. Tillsätt sedan selleri, grädde, dijonsenap, soya, finhackad timjan och låt koka 5 minuter. Red eventuellt av med maizena. Smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar.
Koka potatis.
Syrlig cheesecakemousse med chokladsmulor och hallon (6 port)
Ingredienser
Mousse:
200 g naturell färskost
2 ägg
1 dl strösocker
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
1 gelatinblad
1 msk pressad lime
4-6 chokladkakor
250 g hallon
Gör såhär
Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 minuter. Separera äggulorna från äggvitan. Vispa ihop äggulorna med färskosten, socker och innehållet ur vaniljstången i en bunke. Ta en ny bunke och vispa grädden.
Ta en ny bunke och vispa upp äggvitorna till ett hårt skum.
Ta upp gelatinbladet och krama ur vattnet. Hetta upp lite pressad lime i en kastrull och lägg i gelatinet så det smälter. Häll pö om pö i gelatinblandningen i äggulesmeten och blanda ihop. Vänd ner grädden i äggsmeten och avsluta med att vända ner äggvitan försiktigt så att det blir en luftig smet. Klicka i hallon i botten på glasen och toppa med moussen. Låt stå i kyl minst 2 timmar och servera med hallon och chokladsmulor.
Den där cheesekaken såg riktigt mumsig ut 🙂