Maillista

För några veckor sedan blev jag inbjuden att vara med och tävla i Sveriges Bästa Rapsgrisrecept 2014 och jag tackade ja direkt. Det är Scan som anordnar tävlingen och vi är 14 matbloggare som är med och tävlar. Jag tycker det känns häftigt att vara med och tävla mot dessa duktiga matbloggare och jag är imponerad över de andras tävlingsbidrag som jag sett och läst om. För mig kändes det självklart att ställa upp i tävlingen eftersom jag anser att det är viktigt att välja kvalitativa, svenska råvaror när man lagar mat och detta gäller inte minst köttet. Svensk rapsgris är ett riktigt bra kött och Scan arbetar mycket med att inspirera hur man kan använda hela grisen. Tummen upp för Scan!
 
Tanken med mitt bidrag är att det ska vara en festlig huvudrätt med rapsgris i fokus. Jag har använt mig av majoriteten svenska råvaror och mitt recept är även relativt enkelt att göra om man är många. Jag valde två råvaror från Svensk Rapsgris: fläskfilé och bacon. Första pris i tävlingen är bland annat att receptet kommer att lagas och serveras som huvudrätt på Dagligvarugalan i september. Om jag skulle stå som vinnare har jag även tänkt på att det går att säsongsanpassa receptet vid behov. Rabarbern kan till exempel bytas ut mot krispig stjälkselleri och ramslöken mot valfri ört eller fryst, tinad ramslök. Slutligen kan man såklart använda små vanlig potatisar istället för färskpotatis. Jag blev väldigt nöjd med receptet och det fick höga betyg av familjen. Den möra fläskfilén balanseras bra med primörsalladen med syrlig rabarber och rätten blir det där lilla extra tack vare den smakkoncentrerade baconmarmeladen. Och den vispade örtkrämen kommer jag absolut att göra igen; så enkelt och så gott!

 

 

 

 

 

Honungsmarinerad rapsgrisfilé med ljummen primörsallad, baconmarmelad och vispad örtkräm (8 port)

Ingredienser
2 fläskfilé
3 msk färsk rosmarin
Marinad:
Cest från 1 citron
4 msk pressad citron
2 msk honung
2 tsk salt
1,5 msk rosépeppar
Primörsallad:
8 port färskpotatis
4 späda rabarber
3 knippen sparris
2 dl olivolja
50 g ramslök
Baconmarmelad:
280 g bacon
1 vitlöksklyfta
2 msk råsocker
1 tsk sambal oelek
1,5 msk vitvinsvinäger
1 msk mörk sirap
1 rosmarinkvist
1 dl vatten
0,5 dl öl
Vispad örtkräm:
5 dl créme fraiche
2 msk basilika
2 msk persilja
2 msk gräslök
Gör såhär
Rapsgrisfilén: Sätt på ugnen på 125 grader. Finhacka rosmarinen. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn fläskfilén runtom och krydda med svartpeppar. Lägg över i en ugnssäker form och krydda med salt och klappa in rosmarinen. Sätt i en termometer i mitten av den tjockaste filén och kör in i ugnen tills de når en innertemperatur på 67 grader och låt svalna ett par minuter. Blanda citroncest, pressad citron, honung, salt och mortlad rosépeppar i en plastpåse. Lägg det varma köttet i påsen och låt marinera minst 1 dygn i kylen. Skiva sedan köttet tunt vid servering.
Primörsallad: Tvätta och koka potatisen. Mixa ramslöksblad med olivolja och krydda med salt och svartpeppar. Blanda oljan med den varma, avhällda potatisen. Blanchera sparrisen och skär den sedan i mindre bitar och blanda med potatisen. Strimla rabarbern och blanda i primörsalladen.
Vispad örtkräm: Vispa créme fraiche med elvisp minst 5 minuter. Hacka basilika, persilja och gräslök och blanda i créme fraichen. Smaka av med salt, örtsalt och svartpeppar.
Baconmarmelad: Hetta upp en stekpanna och stek baconet krispigt. Häll över fettet i en kastrull. Hacka baconet och lägg i kastrullen tillsammans med pressad vitlök, råsocker, sambal oelek, vinäger, sirap, öl och den hela rosmarinkvisten och låt detta sjuda på låg temperatur en timme. Fyll på med vatten allteftersom det blir torrt. Mixa sedan marmeladen nästan slät med en stavmixer. 

 


Och till efterrätt blev det en enkel rabarberkompott i glas med grädde och färska bär. Sommar i ett glas!

Rabarberkompott i glas (6 port)

Ingredienser
600 g rabarber
1 dl strösocker
1 tsk kardemumma
Grädde
Jordgubbar
Hallon
Gör såhär
Skär rabarbern i strimlor och lägg i en kastrull tillsammans med socker och mortlad kardemumma. Låt småputtra till önskad konsistens och fördela sedan i glas. Lägg på skivade jordgubbar och spritsa på grädde innan du toppar med hallon.
0

Inga svar än

  1. Kicki

    Jag hade förmånen att få smaka denna rätt och det var fantastiskt gott 🙂 Köttet var så mört med mycket smak. Det bara smälte i munnen 🙂 Lycka till bästa, fina Sandra <3

    Svara
  2. Anonym

    Huuur gott som helst! Så fräscht, mört, gott och välkomponerat! En rätt man mår bra av. Vi var verkligen glada att få smaka den här underbara rätten, helt saliga! Lycka till syrran <3

    Svara
  3. Sandras Matkrypin

    Tack! Även om dina rätter är i en klass för sig 😉 Riktigt grymma rätter du gjort! Spännande att se vem som tar hem det 🙂 Roligt var det hursomhelst!

    Svara
  4. Anonym

    Håller tummarna för dej bästa Sandra 🙂 Väldigt fräscht o smarrigt 🙂

    Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a