I samarbete med Gårdssällskapet
Nu är verkligen hösten här på riktigt och förutom de färgglada löven som varit här ett tag är nu luften sådär höstigt frisk och sval. Den här veckan har varit ganska grå men så länge det inte regnar tycker jag ändå att det är okej. Och även regn kan vara mysigt men då gäller det att man inte behöver gå utanför dörren 😉
Och när man ändå passar på att stanna inne och tända ljus och krypa in under en filt kan man såklart ställa sig vid spisen och laga god mat. Grytor hör hösten till och nu vill jag dela med mig av denna höstgryta med kantareller och till det ett gottigt rotmos. Varsågoda!
Höstgryta med kantareller och rotmos (6 port)
Ingredienser
Ca 1 kg benfri högrev
300 g rotselleri
250 g smålökar
3 vitlöksklyftor
0,5 dl tomatpuré
2 tsk torkad timjan
2 lagerblad
0,5 dl kalvfond
3 dl rödvin
3 dl vatten
3 dl grädde
200 g kantareller
1-2 dl lingon
Persilja
Rotmos:
700 g kålrot
400 g morötter
1 kg potatisar
1,5-2 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
50 g smör
Gör såhär
Skär köttet i bitar, ca 3×3 cm stora. Skala lökarna. Skala och tärna rotsellerin. Skala och hacka vitlöken. Hetta upp smör i en stor gryta och bryn köttet någon minut och krydda med salt och svartpeppar. Tillsätt sedan lök, vitlök, rotselleri, timjan och tomatpuré och låt fräsa 2 minuter till. Tillsätt sedan vatten, vin, lagerblad och kalvfond. Lägg på locket och låt småkoka 1,5-2 timmar.
Rensa och skär svampen i bitar. Hetta upp smör i en stekpanna och fräs kantareller. Häll grädde i grytan och låt koka upp och blanda sedan ner kantarellerna. Strö över lingon och hackad persilja över grytan innan servering.
Rotmos: Skala kålrot, morot och potatis och skär i bitar. Lägg kålrot, morötter och buljongtärningar i en kastrull och ha i så mycket vatten att det täcker och sen lite mer så du inte behöver fylla på när potatisen ska i. Låt koka upp och koka ca 15 minuter innan du har i potatisen. Häll av spadet (spara lite) och mosa sedan rotsakerna med t ex en ballongvisp. Krydda med salt, svartpeppar och cayennepeppar och rör i smöret.
Underbar blogg och det har receptet ser otroligt smarrigt ut!
Ska fortsatta att titta runt i din blogg.
Halsningar fran Italien,
Nena
Tack så mycket! Det värmer att höra 🙂 Hoppas du hittar fler recept du gillar 🙂 Kram!