Maillista

Ännu en vecka börjar lida mot sitt slut och om inte alltför många timmar är det dags för fredagsmysDenna helg är min älskade man bortrest på grabbig whiskeyresa så ikväll blir det mys hemma hos mamma och Staffan och resten av helgen blir lite bakning, möbelbyggande, träning (förhoppningsvis), jobb och avslutningsvis ett 2-årskalas för världens bästa systerson!
 
Men innan jag åker till jobbet ska jag såklart dela med mig av ett recept för helgmyset. Det blir en tvårättersmeny med tillhörande fördrink med lite höstigt tema. Till fördrink serverade vi en whiskeysour och till varmrätt en mustig höstgryta med svamp och syrliga lingon och till slut en créme brulèe gjord på kokosmjölk. Utgick från ett recept i Hannas bok Friendly Food som jag för övrigt rekommenderar starkt. Så fina bilder och härliga recept!

Höstig högrevsgryta med kantareller och lingon (6 port)

Ingredienser
1 kg benfri högrev
1 pkt bacon (140 g)
2 gula lökar
2 msk tomatpuré
1 msk torkad timjan
2 msk kalvfond
4 dl vatten
3 dl rödvin
2 msk svartvinbärsgelé
3 dl grädde
250 g kantareller
2 dl lingon
Rotmos:
2 grönsaksbuljongtärningar
800 g kålrot
400 g rotselleri
350 g palsternacka
400 g morötter
25 g smör
3 msk créme fraiche
Gör såhär
Grytan: Skär köttet i bitar, ca 3×3 cm stora. Skala och hacka lökarna. Strimla baconet. Hetta upp rikligt med smör i en gryta och fräs högreven, krydda med salt och svartpeppar. Lägg i lök, bacon, tomatpuré och mortlad timjan och låt fräsa med ett par minuter. Tillsätt sedan vatten, rödvin, svartvinbärsgelé och kalvfond. Låt småkoka under lock minst 75 minuter. Ta gärna upp en köttbit och skär i den så du ser att den blivit mör.
Rotmos: Skala kålrot, potatis och morötter. Skär allt i mindre bitar ca 2×2 cm. Lägg i en kastrull med vatten och grönsaksbuljong och låt allt koka mjukt. Ta av kastrullen från plattan och häll av vattnet. Mosa allt med t ex en ballongvisp eller elvisp och behåll gärna lite bitar. Ha i smör och créme fraiche och smaka av med örtsalt, svartpeppar och cayennepeppar. 
Forts. grytan: Häll i grädden i grytan och låt fortsätta småkoka. Rensa kantarellerna och skär ner i mindre bitar. Hetta upp smör i en stekpanna och fräs kantarellerna. Blanda sedan ner i grytan och låt koka i ytterligare någon minut. Avsluta med att blanda ner 1 dl lingon. Servera med resten av lingonen samt hackad persilja.
 

Crème brulée med kokosmjölk och björnbär (4 port)

Ingredienser
4 dl fet kokosmjölk
4 äggulor
1 ägg
0,5 dl kokossocker
4 tsk kokossocker (att bränna av uppepå)
1,5 krm vaniljpulver
1 krm flingsalt
Björnbär
Citronmeliss
Gör såhär
Sätt på ugnen på 150 grader. Vispa ihop kokosmjölk, äggulor, ägg, 0,5 dl kokossocker, vaniljpulver och salt i en bunke. Häll smeten i formar i ugnssäker form. Koka upp vatten och häll det i ugnsformen, så bruléeformarna täcks till hälften. Grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter för vida formar och 50-60 för högre formar. Äggkrämen ska precis ha stannat men inte vara hård.
Ta ut formarna och låt de svalna.
Sätt på ugnen på 250 grader. Strö 1 tsk kokossocker på varje brulée och sätt in plåten högt upp i ugnen och låt sockret mörkna lite. Håll koll hela tiden, det går fort
Servera med björnbär och citronmeliss.

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a