fbpx

Idag tänkte jag dela med mig lite hur vår fördelning ser ut av arbetsuppgifter hemma. Som vårt liv ser ut nu så är jag föräldraledig och försöker jobba med företaget ca en dag i veckan. Vi har överenskommelsen att jag som är hemma försöker hålla efter en större del av hushållssysslorna för att vi ska få mer kvalitetstid med familjen när David kommer hem från jobbet. Dock finns inga krav. Att vara hemma med två barn (majoriteten av tiden) är krävande och allt man hinner göra är bonus.

Matlagning

Jag lagar mest mat hemma, både för att jag gillar att stå i köket och för att det är logiskt när jag är hemma. Jag vill gärna ha maten på gång när David kommer hem från jobbet. Jag värdesätter att vi äter middag tillsammans och det är en härlig stund tillsammans i familjen. Dock är det inte alltid så lätt (och harmonisk) att laga mat med två hungriga och lite småtrötta barn men oftast klaffar det. Annars får vi helt enkelt hjälpas åt bör David kommer hem. Sen är David ansvarig för att ta hand om disk och så efteråt. På helgens hjälps vi åt med matlagningen och vi trivs tillsammans i köket. Vi inkluderar gärna barnen och hör det till en gemensam stund.

Städning

När det kommer till städning har vi delat upp ansvarsområden. Dessa är fördelade efter hur blött det är. Eftersom jag har eksem och de blir mycket sämre om jag är mycket i vatten så har vi valt att David är ansvarig för kök och badrum medan jag har damma och dammsuga som mina uppgifter. På söndagar när vi har veckogenomgång så brukar vi bestämma när vi ska städa.

Tvätt

Alla småbarnsföräldrar vet att det blir mycket tvätt. Det är ett oändligt projekt. Jag tyckte det var okej med tvätt när vi bara hade ett barn men nu med två.. Puh!
Vi försöker att köra bort ett lass tvätt på helgen för att det i te ska kännas som ett ständigt pågående projekt hela veckorna. Och när vi lyckas tvätta undan på helgen så räcker det med någon maskin då och då i veckan. Jag föredrar att köra stora maskiner sällan än att smådutta här och där. Vi försöker hjälpas åt med tvätta och hänga men jag viker alltid. Det är inte Davids starka sida om vi säger så 😉

Handling

Vi försöker handla ca en gång i veckan för att fylla på frukt, grönt och mejeri. Sen kör vi en större handling i månaden så vi fyller på lite mer rejält med t ex frysvaror, skafferi, blöjor, toapapper osv. Storhandlingen skiftar lite och sen tar jag flest av veckohandlingarna. Jag promenerar ofta till affären när det är sovdags för Mila så då får jag både dagens motion samt handling. Tack för stor varukorg i vagnen!

När vi handlar så har vi sällan allt på en lista. Vi har uppskrivet en del vi behöver men sen går vi på säsong och vad som är bra pris just nu. På det sättet provar vi gärna nya grejjer och anpassar oss efter utbudet.

Plutt-Mila får sitta med i kundvagnen <3

5 tips!

Jag tänkte även dela med mig av några tips hur vi försöker underlätta hushållsarbetet:

1. Gör vad som passar er bäst.

Vissa vill ha uppdelat vem som gör vad och andra vill ta det som det kommer från vecka till vecka.

2. Prata kring hushållsuppgifterna.

Våga ändra om det inte fungerar. När man får fler barn kanske man t ex måste ändra handlingsrutinerna då storhandling med två barn inte alltid är så kul.

3. Planera in vilken dag ni gör vad.

Antingen fasta dagar varje vecka eller prata om det på söndagens veckogenomgång.

4. Försök att inte kritisera varandra i hushållssysslorna.

Tänk att ni är ett team och ibland kan man missa något och då får man hjälpas åt. Förhoppningsvis jämnar det ut sig i längden.

5. Om en är föräldraledig är det lätt att det blir skev fördelning i ansvaret.

Se till att ständigt parat om vad som passar er situation och anpassa allteftersom barnen går igenom nya faser och har andra behov och så.

6. Försök inkludera barnen i de uppgifter där det funkar.

De flesta är nog överens om att småbarn sällan är så behjälpliga när det kommer till hushållsarbete. Men ibland måste man ju göra sånt med barnen och få får man göra det bästa av situationen. T ex kanske barnet accepterar att sitta i kundvagnen om den får hjälpa till att självscanna eller så kanske minstingen kan roa sig med att jaga dammsugaren när du städar.

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b