Maillista

När vi var i Åre gjorde vi en riktigt god vegetarisk middag. Jag har länge varit sugen på att testa göra indisk dhal men det har inte blivit av. Jag har läst flera olika recept och så gjorde jag mitt eget utifrån dessa. Jag gillar att ha i lite extra grönsaker i så det fick bli både lök, morötter, selleri och broccoli. Limeyoghurten och koriander på toppen gör det lilla extra! Och så naanbrödet förstås. Vi köpte den här gången men det går såklart att göra själv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Indisk dhal med limeyoghurt och naanbröd (6 port)

Ingredienser
1 gul lök
2 morötter
2 vitlöksklyftor
2 stjälkar selleri
1 broccoli
1 röd chili
1 msk riven, färsk ingefära
1 tsk spiskummin
2-3 tsk garam masala
2 krm malen kanel
4 dl röda linser
2 förp krossade tomater (á 500 g)
400 ml kokosmjölk
2 grönsaksbuljongtärningar
3 dl vatten
1 lime
Koriander

4 dl turkisk yoghurt
0,5-1 lime

Naanbröd

Gör såhär
Skala och hacka lök. Skala och finhacka vitlök. Skala och skär morötterna i halva slantar. Finhacka chilin. Strimla sellerin. Dela ner broccolin i små buketter. Skala och riv ingefära.
Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök, vitlök, chili och morötter. När det börjar mjukna och fått lite färg, ha i ingefära, spiskummin, garam masala och kanel och fräs 1 minut till. Häll över allt i en stor gryta och ha i selleri, linser, vatten, krossade tomater, grönsaksbuljongtärningar och kokosmjölk. Låt koka upp och puttra under lock ca 20 minuter.
Under tiden kan du blanda yoghurt med skal och saft från limen och krydda med salt och svartpeppar.
Ha sedan i 1 pressad lime i grytan och smaka av med salt och svartpeppar. Blanda i broccolin och låt puttra 3 minuter till så broccolin fortfarande har tuggmotstånd.
Servera grytan med limeyoghurten, färsk koriander och naanbröd.

Tips! Det finns en mängd recept hur du enkelt gör dina egna naanbröd, t ex i stekpanna men denna gång köpte vi färdiga. För att få det att kännas lite mer hemgjort körde vi in de i ugnen några minuter och pensla med smält smör och strö över lite flingsalt.

0

2 svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a