Nu när vi är på landet har vi nog ätit mer fisk än vad vi brukar. Det har nämligen blivit en hel del silluncher (det är ju så gott i denna värmen med matjessill, färskpotatis, gräddfil, gräslök och så knäckebröd med smör och ost!) och lite fler fiskmiddagar då svägerskan inte äter kött. Och jag påminns alltid om hur gott det är. Men jag kan bli lite feg när jag lagar fisk, håller det lite för enkelt och slutar ofta med att det kanske känns lite tråkigt och inte så varierat att äta fisk. Så det blir en utmaning för mig i höst, äta mer varierade fiskrätter och dela med mig av receptet till er. Och jag smygstartar redan nu med en fiskmiddag. Här har jag smaksatt laxen med ingefära och citron och till det fick det bli en grönkålssallad med färskpotatis. Fräscht och gott i sommarvärmen!
I
ngefärslax med grönkålssallad och färskpotatis (4 port)
Ingredienser
4 port lax
0,5 citron
Några cm färsk ingefära
Citronpeppar
Chiliflakes
125 g grönkål
0,5 citron
3 msk olivolja
Flingsalt
2 salladslökar
2 tomater
6-8 potatisar
Gör såhär
Sätt på ugnen på 150 grader. Lägg laxen i en ugnssäker form med lite olja. Riv över färsk ingefära och citronskal. Krydda med salt, citronpeppar och chiliflakes. Pressa över citron. Ställ in laxen ca 12-15 minuter så den blir saftig. Under tiden kan du koka potatisen.
Riv grönkålen i mindre bitar och lägg i en bunke. Ringla över olivolja, pressad citron och flingsalt och massera ett par minuter med händerna. Strimla sedan salladslöken och skär ner tomaterna. Blanda ihop grönkålen med salladslök, tomat och de nykokta potatisarna (möjligtvis halverade beroende på storlek). Servera laxen med salladen och någon majonäsbaserad sås.
Lämna ett svar