Maillista

Jag älskar ingefära och citron och har det i min gröna smoothie varje morgon. Förutom att det är gott så är det ju också nyttigt och ingefära sägs vara bra att få i sig lite extra för att hålla sig frisk. Så vad passar väl bättre än att göra en rejäl laddning ingefärsshot med gurkmeja nu när vabruari är här? Många recept jag sett på ingefärsshot är med honung men jag vill ha min osötad.

Ingefärsshot med citron och gurkmeja

Förutom ingefära och citron hade jag också i gurkmeja som är antiinflammatoriskt och sen apelsin. Och så svartpeppar och cayennepeppar för extra sting och för att hjälpa kroppen ta upp näringsämnena.

Hur gör man ingefärsshot?

Kortfattat så river man ingefära som får sjuda i vatten en stund och sen har man i skal och saft från citron och apelsin och kryddorna. Och sen får det svalna. Det är väldigt enkelt men viktigt att du inte värmer det till mer än 60 grader för då försvinner en del nyttigheter.

Vad är ingefära bra för?

Det finns många anledningar till att få i sin ingefära. Jag har inget facit men vad jag hört återkommande är att ingefära stärker ditt immunförsvar, dämpar inflammation och kan sänka blodtrycket. Förutom ingrefärsshot så brukar jag ha ingefära i min smoothie, t ex denna gröna smoothie.

Tips! Du kan frysa in ingefära och riva ner den i smoothie eller annat när den är fryst.

Hur mycket ingefärsshot ska man dricka?

Det finns inget facit på detta utan drick så mycket som du vill. Jag börjar dagen med ca 0,5 dl.

Ingefärsshot med gurkmeja och citrron

Ingefära och citron

Ingefärsshot med citron och gurkmeja

Ingredienser
2,5 liter vatten
500 g färsk ingefära
6 citroner
2 apelsiner
2 msk malen gurkmeja
0,5 tsk svartpeppar
0,5 krm cayennepeppar

Gör såhär
Tvätta ingefäran och riv den grovt (med skalet på). Lägg ingefäran i en kastrull och häll på vattnet. Ställ på spisen och låt allt bli varmt men inte koka (max 60 grader). Låt sjuda ca 20 minuter.
Under tiden kan du riva skalet från citronerna och apelsinen och lägga i en skål tillsammans med pressad citron, apelsin, gurkmeja, svartpeppar och cayennepeppar.
Dra av kastrullen från värmen och häll i citronblandningen. Låt allting svalna och sila sedan av den. Häll vätskan i flaskor och förvara i kylen. Håller ca 3 veckor.

Ingefärsshot med citron och gurkmeja


Fler recept med ingefära:

Rödbetssmoothie med mango och ingefära

Boostande juice med äpple och ingefära

Havtornssmoothie med päron och ingefära

8 svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a