fbpx
Igår gästbloggade jag hos Matilda. Det blev två recept som jag använde ihop. Först gjorde jag en kvitten- och äppelmos som jag sedan delvis använde till småkakor med kanel och glasyr. Kika in och titta!
 
Senare i veckan kommer även Matilda gästblogga hos mig med tema påsk, missa inte det!

 

Kvitten- och äppelmos

Ingredienser
500 g äpplen
300 g kvitten
Ca 0,5 dl strösocker
Gör såhär
Skala och kärna ur äpplen och kvitten noga, skär bort eventuella skador. Dela äpplena i grova bitar och kvittenfrukterna i små bitar. Lägg frukten i en kastrull och häll på lite vatten så att de inte bränner fast i botten. Koka med lock tills frukten blivit helt mjuk.
Mixa moset så att det blir slätt och blanda sedan i strösocker efter smak. Ta lite i taget och smaka av efter hand. Ställ tillbaka kastrullen på plattan igen och låt moset koka upp på svag värme så sockret smälter. Låt sedan svalna och häll sedan upp i burk med lock.

Kvittenkakor (ca 40 st)

Ingredienser
250 g smör
1,5 dl strösocker
2 ägg
7 dl vetemjöl
3 krm hjorthornssalt
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
2 dl kvitten- och äppelmos
Kanel
Glasyr:
1 dl florsocker
1 msk vatten
Gör såhär
Sätt ugnen på 200 grader. Rör smör och strösocker luftigt. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda mjöl, hjorthornssalt, kanel och vaniljsocker och rör ner i smeten. Knåda till en smidig deg.
Dela degen i fyra längder. Rulla ut och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Platta till längderna försiktigt och gör en fördjupning i längderna och fyll med en sträng kvitten- och äppelmos. Pudra över kanel och grädda mitt i ugnen ca 12-15 min.
Vispa ihop glasyren och ringla över äppelmoset på de varma längderna. Skär längderna på snedden i ca 2 cm breda bitar innan de hunnit kallna.

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b