Jag har ju helt glömt bort att ge er receptet på vår nyårsförrätt. På nyårsafton var vi ju hemma hos några vänner och hade en brakmiddag som var mycket trevlig. Vi blev lottade att laga förrätten och vi gjorde en jordärtskockssoppa som vi serverade med bacon, örtolja och vitlöksbröd. Det blev en succé och samtliga gäster tyckte vi hade lyckats bra och gav middagen en riktigt bra start. Här får ni receptet!
Jordärtskockssoppa med bacon och örtolja (6 port)
Ingredienser
800 kg jordärtskockor
350 g potatis
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2,5 dl vitt vin
5 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2,5 dl vispgrädde
Pressad citron
Örtolja:
1 dl neutral olja
1 näve färsk timjan
1 näve färsk basilika
1 näve färsk gräslök
1 näve färsk dill
Några droppar pressad citron
Vitlökssmör:
100 g smör
2 vitlöksklyftor
Ostskivor
1-2 pkt bacon (á 140 g)
Surdegsbröd
Créme fraiche
Gör såhär
Skala potatis och jordärtskockor och tärna. Skala och finhacka vitlök och schalottenlök. Hetta upp olja i en stor kastrull och fräs lök och vitlök så det blir mjukt. Tillsätt sedan potatis och jordärtskockor och låt fräsa en minut innan du tillsätter vin, vatten och hönsbuljongtärningar. Låt koka upp och småkoka under lock ca 15 minuter (tills allt är mjukt).
Mixa sedan slätt och häll på grädden och låt koka upp. Smaka av med salt, svartpeppar, cayennepeppar och pressad citron.
Sätt på ugnen på 225 grader. Blanda ihop smör med pressad vitlök, salt, svartpeppar och cayennepeppar till ett vitlökssmör och bred på bröden. Lägg på en plåts med bakplåtspapper och lägg en ostskiva på varje bröd. Sätt in i ugnen till osten smält och de börjat få färg.
Häll olja och färska örter i en hög, smal skål och mixa slätt. Tillsätt lite citron och krydda med salt och svartpeppar.
Strimla bacon och knaperstek i en stekpanna.
Servera soppan med en klick créme fraiche, bacon och örtolja samt bröd.