Maillista

Och julgodiskalaset fortsätter. När jag julbakar och jag börjar med lite för många moment samtidigt så brukar det vara knäcken som blir lidande. Den kokar för länge, hinner stelna innan man fått den i formarna och sen går det inte att få rent kastrullen. Just därför tycker jag att det här med knäckbräck är himlarns bra. Man kokar knäck men istället för att hälla i små, små formar som vill lägga sig ner om man inte häller helt centrerat så häller man ut smeten på en plåt och skär i ojämna bitar. Jag tycker också det ser rätt trevligt ut och man kan välja hur stor bit man önskar. Här blev det en variant med jordnötter och kanel.

DSC_0344 jordnötsbräck  DSC_0326

 

Jordnötsbräck med kanel (ca 30 bitar)

Ingredienser
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 msk smör
0,5 tsk bakpulver
1,5 msk kanel
4 dl rostade och saltade jordnötter

Gör såhär
Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock och rör om då och då. Koka tills den når 145-150 grader eller när smeten håller ett kultest. Droppa lite smet i iskallt vatten, den ska gå att rulla till en fast, hård kula. Det tar ca 20 minuter. Rör sen ner jordnötter, kanel, smör och bakpulver i kastrullen. Häll ut den på en bakplåtspappersklädd plåt och låt svalna helt. Skär sedan lagom stora bitar.

3 svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a