Jordnötssmör på mackan känns fortfarande lika lyxigt som när man var mindre. Det råder delade meningar om hur nyttigt det är. Det är ju kaloririkt men bra fetter. Jag tycker att det är en bra fettkälla men såklart ska det ätas i rimlig mängd.
Oavsett om man tycker det är nyttigt eller ej, så är det väldigt gott om du frågar mig. Jag kommer fortfarande ihåg när jag var yngre och såg att mamma hade köpt hem jordnötssmör, vilken lycka! 
 
Nyligen fick jag veta att det bara är att mixa jordnötter för att göra sitt eget. När man mixar jordnötterna tillräckligt länge så släpper nötterna fettet och det blir en krämig massa. Sen kan man tillsätta neutral olja för att göra det till lagom konsistent. Och mer salt beroende på hur salta jordnötterna var från början. Så enkelt och jag älskar att man kan göra det själv och styra smak och konsistent och slippa tillsatser.
När jag var lite åt jag det mest på mackan men idag använder jag det till så mycket mer. Jag älskar att ha jordnötssmöret i smoothies, yoghurten, på bananpannkakorna, i granolan och massa annat. Man kan även använda det i bakning förstås. Längst ner i inlägget hittar du några förslag på recept att använda det i. Vad brukar du ha jordnötssmör till? 

 

Jordnötssmör

Jordnötssmör

Ingredienser
500 g salta jordnötter
Neutral olja
Gör såhär
Häll jordnötterna i en mixer (lite i taget) och mixa tills det blir som smör. Ha lite neutral olja för önskad konsistens. Om du vill ha lite bitar i kan du spara lite nötter till slutet. Förvara i kylen.
 
Jordnötssmör

För dig som gillar jordnötssmör har du några recept att inspireras av. Helt enkelt tips på vad du kan använda det till:

Granola med jordnötssmör och tranbär

Kikärtstryfflar med jordnötssmör och choklad

Krämig chiapudding med jordnötssmör och banan

0

15 svar

  1. Onestars

    Jordnötssås till stekt kyckling eller liknande.

    Vi brukar göra såhär:
    – En burk/tetra kokosmjölk (ingen light!)
    – 2 dl egengjort jordnötssmör
    – Ev brynt, finhackad gul lök
    – Ev chili, finhackad och brynt

    Låt koka tills såsen är av önskad viskositet. Supergott!

    Svara
  2. Greger Svensson

    Du måste göra hemmagjord snickers med ditt mumsiga jordnötssmör! 😀
    Jordnötssmor + rispuffar + sirap, låt stelna och smält choklad ovanpå! Toppen!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.