Ja, jag erkänner, jag har börjat julbaka. För två helger sedan skapades det både nya recept på julgodis och julbröd. Så mysigt ju! Och idag tänkte jag dela med mig av det här smarriga julbrödet. Jag utgick från ett recept jag har på kalljäst bröd som jag ändrade så det blev mer juligt med vörtkryddor och lite mörk sirap. Du blandar enkelt ihop allting på kvällen och låter sedan jäsa i kylen över natten och gräddar på morgonen för nybakt bröd till frukosten. Så mysigt och gott!

Vill du ha fler recept på bröd, spana in det här!

Julbröd utan gluten

Julbröd utan gluten

Ingredienser
25 g jäst
5 dl kallt vatten
2 msk olivolja
1 msk mörk sirap
1 msk fiberhusk
5 dl havregryn
3 dl glutenfri mjölmix
2 dl teffmjöl
2 msk vörtkryddor
1 tsk salt

Gör såhär
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vatten. Rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt sedan olivolja, fiberhusk, sirap, havregryn, teffmjöl, glutenfri mjölmix, vörtkryddor och salt. Blanda ihop allt så det blir som en tjock gröt. Lägg över en handduk eller plastfolie och ställ i kylen över natten.
Sätt på ugnen på 250 grader och ställ en ugnssäkerform i botten.
Ta fram en plåt med bakplåtspapper och vänd ur degen ur bunken. Strö över lite havregryn.
Ställ in plåten i ugnen och häll 1 dl vatten i den varma formen på botten av ugnen och stäng luckan (då bildas ånga som ger brödet skorpa).
Grädda bröden ca 30 minuter. Lägg sedan direkt på galler med en bakduk över.

Julbröd utan gluten

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b