I samarbete med Gårdssällskapet
I vår familj hör det inte till julen att ha revben på julbordet. Men jag vet att många har det och därför fick jag i uppdrag att ta fram ett recept på just detta eftersom Gårdssällskapet har revben i sina jullådor. Så jag tog fram det här receptet med julig touch och jag tycker de blev riktigt goda!
Juliga revben med äppelcoleslaw och grillad majs (4 port)
Ingredienser
Ca 1 kg tjocka revben
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 morot
8 svartpepparkorn
2 lagerblad
33 cl öl
1,7 l vatten
2 tsk salt
Glaze:
2 msk ketchup
2 msk japansk soja
1 msk sesamolja
3 msk honung
En bit ingefära
1 vitlöksklyfta
2 tsk kanel
1 tsk kryddnejlika
Äppelcoleslaw:
300 g vitkål
100 g morot
2 syrliga äpplen
1 dl majonnäs
1 dl créme fraiche
1,5 msk vitvinsvinäger
2 majskolvar
25 g smör
Paprikapulver
Gör såhär
Revben: Lägg revbenen i en stor kastrull. Skala och skär löken i klyftor. Skala och skiva vitlök och morot. Lägg lök, vitlök, morot, svartpeppar, lagerblad, öl, vatten och salt i kastrullen. Låt koka upp och puttra sedan i ca 1,5 timme.
Under tiden kan du göra glazen. Blanda ketchup med soja, sesamolja, honung, riven ingefära, pressad vitlök, kanel och mortlad kryddnejlika.
Ta upp spjällen och låt de rinna av lite.
Pensla på hälften av glazen på revbenen. Om du har tid får du gärna låta det ligga kallt några timmar (eller över natten) med glazen på. Om du inte har tid så sätt in i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter. Pensla på resten av glazen efter halva tiden.
Colelsaw: Strimla vitkålen fint. Riv äpplena grovt. Skala morot och riv grovt. Blanda majonnäs med créme fraiche och vinäger och smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar. Blanda dressingen med vitkål, morot och äpple och smaka av. Låt stå i kylen.
Majs: Dela majskolvarna i 2 delar. Smält smöret i en kastrull. Hetta upp smör eller olja i en stekpanna och stek majsen så den får fin färg. Lägg sedan på en tallrik och pensla på det smälta smöret och ha på lite paprikapulver.
Lämna ett svar