Godmorgon! Jag har precis genomfört dagens träningspass och det är dags att dra igång dagens julförberedelser. Idag ska vi nämligen fira jul med pappa och Marie och i år ska vi vara hemma hos oss. Så snart ska jag göra den sista sillen, duka bordet fint och preppa äppelglögg. Så mysigt det ska bli. Och dessutom ska jag plocka fram en burk ur frysen som jag fyllt med köttbullar. I år har jag testat att göra et variant på köttbullar utan ägg, mjölk och gluten. Och de blev jättegoda! Visst håller de inte ihop riktigt lika bra som när man använder ägg men eftersom jag gör de i ugnen så funkar det. Om man steker de i stekpanna blir det mer ömtåliga och kan lättare gå sönder.
Jag gillar ju att preppa så jag gjorde dessa häromdagen och så har jag fryst in de och när jag tar fram de ska de stekas försiktigt för att bli varma och få en yta. Dessa allergivänliga köttbullar kommer bli ett fint inslag på julbordet men vi får väl se om barnen ändå hellre vill ha köpeköttbullar 😉
Julköttbullar utan ägg, mjölk och gluten
Ingredienser
1 kg nötfärs
1 dl ströbröd (glutenfritt och mjölkfritt)
2 dl vegansk grädde
1 gul lök
2,5 tsk salt
2 msk dijonsenap
2 tsk malen kryddpeppar
0,5 tsk svartpeppar
Gör såhär
Ställ ugnen på 225 grader. Rör ihop ströbröd med grädde i en bunke och låt svälla i 10 minuter. Skala och riv löken. Blanda köttfärsen med lök, salt, senap, kryddpeppar och svartpeppar. Rör sedan ner gräddblandningen och rör om. Lägg bakplåtspapper på en plåt och börja rulla köttbullarna och lägg på plåten.
När du rullat klart, sätt in plåten i ugnen och grädda tills de fått fin färg och är genomstekta ca 10 minuter. Servera direkt eller frys in.
Fler recept på julköttbullar:
This Article was mentioned on sandracallermo.se