I söndags var det julmys hos mormor och morfar, en tradition som hänger i om än vi tidigarelagt den lite för att det var svårt att få ihop med alla i mellandagarna. I vanlig ordning serverades laxmacka till förrätt följt av en varmrätt med inspiration från Norge (där mormor har sina rötter) i form av skinkstek, kokt potatis, inlagd gurka, äppelmos och till sist den mumsiga surkålen. Den tar rätten till en ny nivå och extra gott är det när man bara äter den en gång per år just hos mormor och morfar. Men för att dela med mig av något recept från kvällen frågade jag snällt om receptet på surkålen och här kommer det tillsammans med lite foton. Efterrätten bestod för övrigt av hallonglass, hallonsås, kex och färska hallon.
 
Förutom det blev jag även utsedd till årets familjemedlem vilket såklart var väldigt roligt. Denna utmärkelse infördes förra året när David fick den så nu känner vi oss lite malliga. Spännande att se vem som tar hem det nästa år!

 

Norsk surkål a la’ mormor

Ingredienser
1 vitkålshuvud ca 2 kg
Ca 1 msk salt e
4-5 tsk hel kummin
Vatten
2-3 msk ättikssprit 12 %
Ca 2 msk strösocker
 
Gör såhär
Skär vitkålen i fyrkantiga bitar ej roten. Lägg kål, salt och kummin i en kastrull, fyll på med vatten så det nästan täcker. Koka i ca 45 minuter. Rör under tiden runt så allt blandas väl. När kålen är färdigkokt, häll bort allt vatten och blanda ner ättika och sockerblandningen. Börja med mindre ättiksmängd och smaka av efter hand. Till sist innan serveringen, lägg i en rejäl klick smör.
 
Härlig syskonkärlek!

 

 

Fantastiska mormor och morfar! Tack för en jättemysig kväll 🙂

 

Inga svar än

  1. Kicki

    Sååå fantastiskt gott och mysigt de hade ordnat det 🙂 Surkålen är ju nåt alldeles speciellt till det goda köttet och den ljuvliga såsen, Efterrätten med hallonsåsen som också va hemgjord var så god och fräsch som avslutning 🙂

    Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b